Πώς θα περιορίσω τη ζάχαρη στην καθημερινότητά μου

Κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση μας δίνουν άμεση ενέργεια, εξαιτίας της
υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες.

Αν κι εσύ έχεις αδυναμία για τη γλυκιά γεύση χρειάζεται προσοχή! Αυτό συμβαίνει
γιατί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει σχετιστεί με αρνητικές επιδράσεις για την
υγεία. Ειδικά η πρόσθετη ζάχαρη που περιέχεται στα συσκευασμένα τρόφιμα και
ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και
άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως συνεισφέρει στην εμφάνιση παχυσαρκίας,
σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου
και της τερηδόνας!

Πάμε λοιπόν να σου προτείνω απλούς τρόπους για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου!

Πρόσεξε τις υγρές θερμίδες
Μια από τις βασικές πηγές ζάχαρης στη διατροφή μας είναι τα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης και οι συσκευασμένοι χυμοί. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν κορεσμό και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως υπολογίσιμη πηγή θερμίδων. Αν καταναλώνεις αρκετά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σου δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με ροφήματα που δεν περιέχουν εκ φύσεως ζάχαρη, όπως:
– Νερό (κανονικό ή ανθρακούχο, προσθέτοντας μια φέτα λεμονιού ή άλλου φρούτου
για γεύση)
– Βότανα ή τσάι χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Καφές
Ξεκίνησε την ημέρα σου με ΚΑΦΕ χωρίς ζάχαρη.
Κι όμως, αν έχεις συνηθίσει να τον πίνεις με αρκετή, αλλάζοντας αυτή τη συνήθειά σου σίγουρα θα δεις τη ζυγαριά σου να κατεβαίνει. Ναι, ΟΚ αυτό δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά το παν στο θέμα της διατροφής είναι να κάνεις πράγματα που θα σε ωφελήσουν σε βάθος χρόνου και θα γίνουν μονιμότητα.
Την πρώτη φορά λοιπόν ο καφές σου θα σου φανεί πικρός, όμως σύντομα θα τον απολαμβάνεις περισσότερο από πριν, αφού πια θα έχει ακόμα πιο έντονη γεύση.

Διάβασε ΣΩΣΤΑ τις ετικέτες των τροφίμων 
Έχεις αποφασίσει να κόψεις τη ζάχαρη μαχαίρι και ξεροσταλιάζεις στα ράφια του σούπερ
μάρκετ προκειμένου να διαβάσεις τις ετικέτες από όλα όσα αγοράζεις. Εδώ όμως υπάρχει μια
μεγάλη παγίδα, αφού τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο… Ναι, η ζάχαρη βρίσκεται
σχεδόν παντού… μεταμφιεσμένη σε: Μελάσα, λακτόζη, μαλτόζη, τροποποιημένο άμυλο,
γαλακτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, σιρόπι ρυζιού, εκχύλισμα βύνης, ισογλυκόζη, μαλτοδεξτρίνη,
νέκταρ αγκάβε, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου, σιρόπι ρυζιού,
σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού κτλ.

Περιόρισε τα γλυκά
Τα περισσότερα γλυκά, συνήθως, στερούνται θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσια σε ζάχαρη,
αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορεί να νιώσεις γρήγορα πείνα
και εκ νέου έντονη ανάγκη για γλυκό.
Αν τα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή σου και τα αναζητάς καθημερινά,
δοκίμασε τις εξής εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν τη θρεπτική αξία με τη γλυκιά
γεύση:

– Φρέσκα γλυκά εποχικά φρούτα
– Γιαούρτι με κανέλα, φρούτο και λίγο μέλι
– Ψητό μήλο με κανέλα
– Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

Αν πάλι ψάχνεις μια γλυκιά επιλογή για να συνδυάσεις τον απογευματινό σου καφέ ή ως
εναλλακτικό σνακ για το γραφείο, μπορείς να δοκιμάσεις μπισκότα χωρίς προσθήκη
ζάχαρης. Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη
ζάχαρης, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές
ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και αποτρέπουν την απότομη αύξηση των επιπέδων
σακχάρου στο αίμα! Μπορείς να τα καταναλώσεις είτε σκέτα, είτε να κάνεις γευστικούς
συνδυασμούς όπως:

– Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βούτυρο ξηρών καρπών και
φέτες μπανάνας
– Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με μαρμελάδα χωρίς
προσθήκη ζάχαρης
– Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με ταχίνι και μέλι
– Απόφυγε της σάλτσες και τα αρτύματα με προσθήκη ζάχαρης
Αρκετές τυποποιημένες σάλτσες και αρτύματα κρύβουν αρκετή ζάχαρη. Αν τα
χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου είναι καλό να συμβουλευτείς τις διατροφικές τους
ετικέτες και να διαπιστώσεις πόση ζάχαρη περιέχουν.

Αν θέλεις να νοστιμίσεις το φαγητό σου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζάχαρη που καταναλώνεις μπορείς να δοκιμάσεις:

– Λαχανικά
– Βότανα και μπαχαρικά
– Μουστάρδα
– Χυμό λεμονιού
– Σπιτικό πέστο

Πρόσεξε τα light προϊόντα
Αρκετά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως light μπορεί να περιέχουν αρκετή ζάχαρη, καθώς μέρος του λίπους μπορεί να έχει αντικατασταθεί με αυτή. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηροί καρποί, βρώμη κ.ά.). Και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες τροφίμων και να κάνεις συνετές επιλογές, ειδικά αν έχεις θέσει ως στόχο τη ρύθμιση του βάρους σου!

Συμπέρασμα
Αν προσπαθείς να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις χρειάζεται να κάνεις μικρά και σταδιακά βήματα! Άλλωστε, απαιτείται χρόνος για να γίνει μια αλλαγή στη διατροφική μας συμπεριφορά συνήθεια! Αν έχεις αδυναμία στη ζάχαρη, κάνε προσεκτικές επιλογές! Όλα έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αρκεί να μην ξεχνάς το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία!