Tι κρύβεται πίσω από κάποιον που μιλάει ασταμάτητα;

Σίγουρα έχετε κάποιον στον περίγυρό σας που μιλάει συνέχεια και ακατάπαυστα! Που καμιά φορά – παραδεχτείτε το – δεν θέλετε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να τον δείτε γιατί… φοβάστε τη φλυαρία του. Τι κάνουμε λοιπόν όταν κάποιος μόνιμα μας μιλά αγνοώντας την τελεία; Και γιατί του συμβαίνει αυτό; Κι αν είναι η μαμά μας;

Συνήθως αυτός που μιλάει πάρα πολύ… δεν ακούει! Γιατί πάντα έχει να πει τόσα πολλά που θεωρεί ότι είναι σημαντικά και δεν πρέπει να μην τα ακούσουμε. Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που προφανώς δεν έχει αποκτήσει. Αυτό που ψάχνει μιλώντας μας πάρα πολύ και συνέχεια είναι η ισορροπία. Το είχατε σκεφτεί; Η φλυαρία συνδέεται συχνά με την ανασφάλεια, με τη δυσκολία κάποιου να καταλάβει τις προθέσεις του συνομιλητή – αν μπορούμε να τον πούμε έτσι – και φυσικά τις σκέψεις του! Η φλυαρία μπορεί να κρύβει διαρκή ανησυχία, άγχος και φόβο. Ο πολυλογάς δεν μιλάει για να ακούσει, αλλά για να μιλήσει… για να τα πει! Ίσως ακόμα – πολλές φορές – να μην μιλάει ούτε για να τον ακούσουν, ίσως αυτό που αναζητά είναι ένας ακροατής – ψυχολόγος. Φυσικά με τη φλυαρία δεν επιτυγχάνεται η σύνδεση! Αντίθετα, ο ακροατής κουράζεται και δεν επιθυμεί να έχει αυτόν τον ρόλο που του αποδίδεται. Πολλοί καταφεύγουν στη φλυαρία επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν ό,τι τους συμβαίνει σε μόνιμη βάση: στη δουλειά, στο σπίτι, σε πολλές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μιλάνε πολύ προσπαθώντας να διαχειριστούν ό,τι νιώθουν – συχνά αρνητικό: πίεση, άγχος, στρες, ανησυχία, απογοήτευση, απόγνωση.

Εσύ, ακούς;
Μπορεί να νομίζουμε ότι το να ακούμε είναι κάτι εύκολο αλλά η αλήθεια είναι πως η ακρόαση είναι κάτι πιο δύσκολο από αυτό που νομίζουμε. Πολύ συχνά ακούμε για να απαντήσουμε, όχι για να μάθουμε! Η επικοινωνία απαιτεί πομπό και δέκτη και είναι αμφίδρομη διαδικασία. Προϋποθέτει σεβασμό στον συνομιλητή και αποδοχή.

Αντιμετωπίζοντας τη φλυαρία
Ξεκινάμε λοιπόν! Ο ένας δρόμος είναι η απομάκρυνση, μια δικαιολογία και γλίτωσες. Δυστυχώς όμως πολλές φορές η επικοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει γιατί συντρέχουν σημαντικοί λόγοι – που οι φλύαροι τους κάνουν ακόμα πιο σημαντικούς με μηνύματα SOS, συνεχόμενες κλήσεις και γενικότερα… δράμα!
Επειδή λοιπόν ο δρόμος αυτός δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος πάμε στον… μονόδρομο!

…Ακούμε τόσο όσο!
Μην πέφτεις στην παγίδα να ακούς όσο θέλει ο άλλος να μιλάει! Αν τον αφήσεις μπορεί να αλλάξει η εποχή και εσύ ακόμα να ακούς… Άκουσε, κι αφού καταλάβεις το νόημα διακριτικά μπες στην ουσία και αν δεν υπάρχει σταμάτα την επικοινωνία. Keep in mind: Πολλές φορές ο άλλος θέλει απλά να μοιραστεί τα συναισθήματά του με πρόσχημα ένα σοβαρό και επείγον ζήτημα.

Κι αν δεν σταματάει; Φυσικά μπορεί να υπάρχουν πολλά θέματα που θέλει να αναπτύξει, ωστόσο είναι σημαντικό να βάζουμε προτεραιότητες – όχι ο φλύαρος, εσύ! Μόλις τελειώσει το ένα θέμα λοιπόν και αν κράτησε πολύ η ακρόαση, μην προχωράς στο επόμενο, σκέψου τον εαυτό σου και σταμάτα! Ευγενικά μεν, απόλυτα δε! Τα παραθυράκια που αφήνεις δεν σε ευνοούν…

Μίλα!
Το ότι κάποιος σε βάζει στη θέση του ακροατή δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτείς. Μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου, να του ζητήσεις να μην σε διακόπτει και αν χρειαστεί να τον διακόψεις εσύ, γιατί ο χρόνος μετράει! Αν επιθυμείς να συνδεθείς μαζί του, γιατί δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε πολυλογά, μοιράσου μαζί του εμπειρίες και προσωπικές ιστορίες που θα σας φέρουν πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση…
Μην έχεις τύψεις και το σημαντικότερο βάλε όρια! Δεν είναι κατακριτέο να πεις την αλήθεια: ότι δεν έχεις διαθέσιμο χρόνο ή – αν τολμάς – ότι δεν θέλεις να ακούσεις…