Αντιμετωπίζοντας το bullying

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Σε έρευνα του 2023 διαπιστώθηκε ότι το 32,4% των παιδιών στην Ελλάδα έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό. Δυστυχώς, πάρα πολύ συχνά πλέον πληροφορούμαστε για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και βίας. Τώρα κάτι αλλάζει στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το φαινόμενο από την πλευρά της πολιτείας. Τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται εντός του σχολείου σε κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο που προωθείται για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αυστηροποίηση των ποινών, όπως είναι η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, καθώς και την ευκολότερη αποβολή από το σχολείο.
Εντός του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού.

Οι μορφές σχολικής βίας

Η UNESCO αναγνωρίζει τις παρακάτω μορφές σχολικής βίας:

-Σωματική βία, δηλαδή οποιαδήποτε μορφή σωματικής επίθεσης που γίνεται με πρόθεση να βλάψει και διαπράττεται από συμμαθητές, εκπαιδευτικούς ή σχολικό προσωπικό.

-Ψυχολογική βία: αφορά στη λεκτική και τη συναισθηματική κακοποίηση, η οποία περιλαμβάνει κάθε μορφή απομόνωσης, απόρριψης, αγνόησης, προσβολών κ.α.

-Σεξουαλική βία: περιλαμβάνει εκφοβισμό σεξουαλικής φύσης, σεξουαλική παρενόχληση, ανεπιθύμητο άγγιγμα, σεξουαλικό εξαναγκασμό και βιασμό, και διαπράττεται από εκπαιδευτικό, σχολικό προσωπικό ή συμμαθητή ή συμμαθήτρια.

Ο εκφοβισμός ως μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να οριστεί ως σκόπιμη και επιθετική συμπεριφορά η οποία εκδηλώνεται επανειλημμένα εναντίον ενός θύματος.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μια μορφή ψυχολογικού ή σεξουαλικού εκφοβισμού.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάδοση φημών, τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών,  σχολίων ή φωτογραφιών με σκοπό τη διαπόμπευση ή τον αποκλεισμό κάποιου ατόμου από διαδικτυακά δίκτυα κ.α.

Ήξερες ότι…
1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό.

1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πως το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός. Εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.

Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι συνηθέστερα τα παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, τα κορίτσια, τα παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και τα παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Τα παραπάνω ευρήματα έχουν δημοσιευθεί από το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το 2023 για τον σχολικό εκφοβισμό (σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το σχολικό έτος 2022-2023).