Ας μιλήσουμε για την παθητική επιθετικότητα…

Παθητική επιθετικότητα, αυτή η μάστιγα! Όταν κάποιος έχει ξεκάθαρα επιθετική συμπεριφορά απέναντί μας, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως η επιθετικότητα είναι συγκαλυμμένη, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.

Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δέχεσαι παθητική επιθετική συμπεριφορά. Κάτι όχι και τόσο απλό, καθώς μπορεί να βρίσκεται ακόμα και πίσω από φιλοφρονήσεις. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι είναι η παθητική επιθετικότητα και πώς εκφράζεται.

Η επιθετική συμπεριφορά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και δεν είναι υπό αμφισβήτηση.
Ο παθητικά επιθετικός τύπος όμως είναι πιο “ψαγμένος” αλλά και πιο ύπουλος! Κάποιος που συνεχώς και εμμονικά αντιστέκεται στα λογικά αιτήματα των γύρω του έχει μια παθητικά επιθετική στάση. Μπορεί να μην σου μιλάει ευθέως για το πρόβλημα που έχει μαζί σου ή για το λάθος σου, αλλά φροντίζει να ενημερώνει άλλα άτομα για αυτά και να πετάει συνεχώς υπονοούμενα. Ακόμα κι αν το όνομά σου δεν ακουστεί ποτέ, εσύ είσαι ο αποδέκτης της παθητικής επιθετικότητας. Στην ουσία ίσως δέχεσαι καθημερινά διακριτικές επιθέσεις, μικρές προσβολές που “ντύνονται” με χιούμορ, αντίσταση, εμμονική άρνηση… όλα τα παραπάνω είναι εκφράσεις εχθρότητας σκόπιμες -αλλά συχνά και υποσυνείδητες. Ο κρυφός ανταγωνισμός, η προσπάθεια να δείξεις ότι “έχεις πάντα δίκιο”, οι παρατηρήσεις και τα σχόλια με τακτ που όμως υπονομεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα είναι δείγματα παθητικής επιθετικότητας.

Συνήθως, τα άτομα που εκφράζουν συστηματικά παθητική – επιθετική συμπεριφορά αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί. Έτσι, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν έλεγχο και να επηρεάσουν καταστάσεις χρησιμοποιούν ως όπλο τους την άρνηση. Η άρνηση να συνεργαστείς, η εσκεμμένη καθυστέρηση, το πείσμα κ.α. είναι “καμπανάκια” ότι κάποιος έχει παθητική επιθετική στάση απέναντί μας!

Δεν είναι κάτι σπάνιο…

Η παθητική επιθετικότητα βρίσκεται στη ζωή μας αλλά την προσπερνάμε! Είμαστε αποδέκτες της αλλά συχνά κι εμείς οι ίδιοι τη χρησιμοποιούμε για να περάσουμε με έμμεσο τρόπο τα μηνύματά μας, για να νιώσουμε καλύτερα, για να δείξουμε με τακτ την ενόχλησή μας… Η παθητική επιθετικότητα δεν μπορεί να προκαλέσει άμεση και πολύ έντονη αντίδραση, άρα αυτοπροστατευόμαστε, δεν θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Μέσω της παθητικής επιθετικότητας μπορεί να εκθέσουμε και να εκτεθούμε, να τιμωρήσουμε αλλά και να μας τιμωρήσουν… Είναι ένα μέσο χειραγώγησης και ένα σιωπηλό σαμποτάζ που καλό θα είναι να το βγάλουμε από τη ζωή μας – είτε είμαστε συνήθως οι θύτες είτε τα θύματα.

Keep in mind
-Η παθητική επιθετικότητα κρύβει θυμό που δεν μπορεί να εκφραστεί φανερά.

-Αν είσαι αποδέκτης τέτοιας συμπεριφοράς προσπάθησε να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και να παραμείνεις ήρεμος και ψύχραιμος ανεξάρτητα από το τι ακούς… Όταν συνειδητοποιήσεις ποια είναι η ρίζα του προβλήματος καλό είναι να γίνει μία ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση.

Λέξεις κλειδιά: αντίσταση, άρνηση, εκδίκηση, τιμωρία, αδικία, τακτ, συγκάλυψη, θυμός, έλεγχος.

Η passive aggressive συμπεροφορά σε ατάκες

-Άσε δεν πεινάω, μου κόπηκε η όρεξη…
-Δεν περίμενα να τα καταφέρεις, αλλά μπράβο σου!
-Ωραία είσαι όταν βάφεσαι!
-… χωρίς παρεξήγηση!
-Kαλά είμαι, δεν έχω τίποτα!