Η απιστία είναι κληρονομική;

Ίσως δεν το έχετε ξανακούσει… αλλά η απιστία μπορεί να “κρύβεται” στα γονίδιά μας!

…Έχεις στο αίμα σου… την απιστία;

Η Δρ. Madeleine A. Fugère, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Eastern Connecticut State University σε άρθρο της στο Psychology Today αναφέρεται σε τρεις ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικές με την απιστία και το γενετικό υπόβαθρο.

Είκοσι χρόνια πριν, μία μελέτη που εξέτασε περισσότερα από 1.600 ζεύγη δίδυμων γυναικών που συμμετείχαν σε έρευνα για την απιστία, έδειξε ότι στα μονοζυγωτικά δίδυμα άτομα το 21% ανέφερε ότι ήταν άπιστα, ενώ στα διζυγωτικά, το 23% ανέφερε κάποια απιστία. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι το ένα δίδυμο άτομο είχε περίπου μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να είναι άπιστο, αν το άλλο δίδυμο άτομο (στα μονοζυγωτικά) ήταν κι εκείνο άπιστο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 41% της διακύμανσης της απιστίας στο υπό εξέταση δείγμα οφειλόταν σε γενετικούς παράγοντες.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 7.000 Φινλανδοί δίδυμοι. Αν και ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε σταθερή σχέση για τουλάχιστον έναν χρόνο, το 9,8% των ανδρών και το 6,4% των γυναικών είπαν ότι είχαν δύο ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους παράλληλα, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τα ποσοστά συμφωνίας ήταν μεγαλύτερα για τους μονοζυγωτικούς διδύμους σε σύγκριση με τους διζυγωτικούς διδύμους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες το 63% της διακύμανσης της απιστίας είχε σχέση με γενετικούς παράγοντες.

Το 2010 πραγματοποιήθηκε μελέτη σε φοιτητές και έδειξε ότι η παραλλαγή του γονιδίου του υποδοχέα της ντοπαμίνης D4 σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα… για one night stand, αλλά και με μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας σε μια σχέση, ανεξαρτήτως φύλου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τα άτομα με αυτή τη γενετική παραλλαγή αντιδρούσαν εντονότερα σε ερεθίσματα όπως το φαγητό σε προηγούμενες έρευνες. Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι αυτά τα άτομα θα εμφανίσουν τέτοιες τάσεις στην πορεία της ζωής τους.

Τελικά, λοιπόν, ναι, η απιστία έχει σχέση με τα γονίδιά μας. Αλλά η συμπεριφορά μας δεν επηρεάζεται απόλυτα ούτε καθορίζεται από τη γενετική μας προδιάθεση.

Ήξερες ότι…

Υπάρχουν έξι στάδια/χαρακτηριστικά που κάνουν τη συγγνώμη μας ουσιαστική. Αυτά είναι: η έκφραση λύπης, η εξήγηση του τι πήγε λάθος, η αναγνώριση της ευθύνης, η δήλωση μετάνοιας, η προσφορά λύσης και η αναζήτηση/επιθυμία για συγχώρεση.