Οι καλύτερες επιλογές για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώνεται η νηστεία της Σαρακοστής, ενώ ακόμα και όσοι δεν νήστευαν όλη αυτή την περίοδο είθισται να το κάνουν από τη Μ. Δευτέρα έως το βράδυ της Ανάστασης.

Σήμερα θα κάνουμε αναφορά σε κάποια τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για τη νηστεία μας και για όσους με γνωρίζετε ξέρετε πως αγαπώ να τα συμπεριλαμβάνω στα διαιτολόγιά σας!!!

Ταχίνι
Νούμερο 1 από τα τρόφιμα για τη νηστεία στη Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο.
Έχει διάφορες γεύσεις και μπορείτε να το συνοδέψετε με ό,τι θέλετε. Το ταχίνι είναι τρόφιμο που μπορείτε να το γευθείτε με πολλούς τρόπους, σαν απλή αλοιφή, σαν συστατικό σε γλυκά ακόμα και σε σαλάτες. Υπερτροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα, καλά για τον οργανισμό μας και φτωχή σε υδατάνθρακες. 1 κουταλάκι ταχίνι μας αποδίδει 90 περίπου θερμίδες.

Βούτυρα καρπών
Φυστικοβούτυρο: πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα, σε σίδηρο και φολικό οξύ. 1 κουταλάκι προσδίδει 86 θερμίδες.

Βούτυρο από κάσιους: παρόμοια θρεπτική αξία με το φυστικοβούτυρο αλλά περισσότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Φουντουκοβούτυρο: πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και Βιταμίνες του
συμπλέγματος Β.

Αμυγδαλοβούτυρο: πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ασβεστίου και
Βιταμίνες Ε.

Φακές ή ρεβύθια
Στη νηστεία είναι από τα όσπρια τα διαδεδομένα. Ένας καλύτερος τρόπος κατανάλωσης τους είναι όταν συνοδεύονται από ρύζι, με αποτέλεσμα το γεύμα μας να είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα.

Κινόα
Τρόφιμο με διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από ότι το ρύζι και το σιτάρι. Πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Μπορείτε να την προσθέσετε σε σαλάτες, σε όσπρια και όπου αλλού σας αρέσει σαν συνοδεία. Τα 100 γραμμάρια προσδίδουν 374 θερμίδες.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και σακχάρων και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας. 100 γραμμάρια προσδίδουν μόλις 25 θερμίδες.

Χαλβάς
Το πιο διαδεδομένο τρόφιμο στη νηστεία και κυρίως ο σησαμένιος. Πλούσιος σε λιπαρά οξέα καλά για τον οργανισμό λόγω του ταχινιού και των ξηρών καρπών. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του χαλβά όμως είναι ότι περιέχει μέλι αντί για ζάχαρη. 30 γραμμάρια προσδίδουν 165 θερμίδες, οπότε θέλει προσοχή στην οριοθέτηση της ποσότητας που θα φάμε.

Αβοκάντο
Πλούσιο σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, τα καλά για τον οργανισμό. Επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε,Β,Κ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σε σαλάτες, σκέτο, σε άλειμμα, μέσα σε γλυκά. 100 γραμμάρια προσδίδουν 160 θερμίδες.