Ποιες είναι οι πόλεις με το υψηλότερο IQ;

Είναι ωραίο να ζεις σε μια έξυπνη πόλη! Ξέρετε ποιες είναι οι πιο έξυπνες πόλεις του πλανήτη;
Οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη!

Το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Αειφόρων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας δημιούργησαν τον φετινό δείκτη για τις έξυπνες πόλεις.

Τι εννοούμε “έξυπνη πόλη”;

Ο ορισμός της έξυπνης πόλης, σύμφωνα με το IMD είναι: ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τα μειονεκτήματα της αστικοποίησης για τους πολίτες της.

Πώς η υποδομή και η τεχνολογία επηρεάζουν τη λειτουργία της πόλης

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα και απαντήσεις σε έρευνες 120 κατοίκων από κάθε πόλη. Βλέπουμε πώς η υποδομή και η τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τη λειτουργία της και κατ’ επέκταση πώς συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Καινοτομία και πρωτοβουλίες που κάνουν τη διαφορά

Οι περισσότερες από τις κορυφαίες έξυπνες πόλεις στοχεύουν σε καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων και την προώθηση των επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο. Επιπλέον, εστιάζουν στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες και την ένταξη.

Ζυρίχη, η εξυπνότερη!

Στο top 10 και μάλιστα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη η οποία διατηρείται στην κορυφή, καθώς και πέρσι αναδείχθηκε η πιο έξυπνη πόλη! Ακολουθεί το Όσλο της Νορβηγίας και η Καμπέρα της Αυστραλίας. Η 4η θέση είναι και πάλι ελβετική υπόθεση, με τη Γενεύη και στην 5η θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν η Κοπεγχάγη και η Λωζάνη – ξανά Ελβετία (!). Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Ελσίνκι και το Άμπου Ντάμπι.

Ελβετία, μια χώρα με πολύ υψηλό IQ…

Ξέρετε ότι η Ελβετία είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο σε επίπεδο προσέλκυσης ταλέντων; Χάρη στα υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος βρίσκεται στην κορυφή εδώ και μια δεκαετία.

Did you know?

– Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη, η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της, και όχι η Ζυρίχη ή η Γενεύη όπως νομίζουν πολλοί.

– Στην Ελβετία υπάρχουν τέσσερις εθνικές γλώσσες: τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρομανσικά.

– Το πιο μεγάλο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο βρίσκεται στην Ελβετία. Η σήραγγα Γκόταρντ έχει μήκος 57 χιλιόμετρα και εγκαινιάστηκε το 2016.

– Η Ελβετία είναι προετοιμασμένη για κάθε είδους πυρηνική καταστροφή! Έχει τη δυνατότητα να στεγάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της σε πυρηνικά καταφύγια, εάν χρειαστεί… Μάλιστα το μεγαλύτερο πυρηνικό καταφύγιο στον κόσμο, η σήραγγα Sonnenberg, μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 άτομα!