Αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Ποιος από μας δεν συνδυάζει το καλοκαίρι και τα μπάνια του με φρούτα;
Είμαστε τυχεροί για την τεράστια παλέτα επιλογών που μας προσφέρει η φύση. Τα φρούτα είναι καλύτερα όταν τρώγονται φρέσκα και ακόμη καλύτερα όταν καταναλώνονται στην εποχή τους. Και ποια είναι καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι, για να γεμίσουμε το καλάθι με πεντανόστιμα και λαχταριστά φρούτα;
Τα καλοκαιρινά φρούτα γεμίζουν το ψυγείο μας, προσφέροντας άπειρες επιλογές, καθώς μπορούμε, με την ίδια ευκολία, να τα κάνουμε χυμό ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε κρύα και ζεστά πιάτα, δημιουργώντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές.
Πάμε να δούμε μερικά από αυτά που δε πρέπει να λείπουν σε καθημερινή βάση από το διαιτολόγιό μας.
– Καρπούζι
Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (92%) και, παρά τις κακόβουλες φήμες, δεν είναι περισσότερο παχυντικό από άλλα φρούτα, καθώς έχει λίγες θερμίδες.
– Πεπόνι
Προσωπική μου αδυναμία. Εμπεριέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, τα οποία το καθιστούν πολύτιμο και για την υγεία μας. Εκτός από την κλασική φρουτοσαλάτα, μπορείτε να φανείτε τολμηροί και να το προσθέσετε σε σαλάτες.
– Ροδάκινο
Ζουμερό, λαχταριστό και απόλυτα καλοκαιρινό φρούτο. Μας ανταμείβει, προσφέροντας βιταμίνη C, πρωτεΐνες και κάλιο. Απολαύστε το φρέσκο και φτιάξτε με αυτό κομπόστα, μαρμελάδα, χυμό.
– Νεκταρίνι
Όπως και το ξαδερφάκι του το ροδάκινο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο, ευνοώντας τόσο την αποτοξίνωση του οργανισμού, όσο και την τόνωση του νευρικού συστήματος. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις φρουτοσαλάτες, ενώ γίνεται υπέροχη τάρτα και μαρμελάδα. Μη διστάσετε να το προσθέσετε και σε αλμυρές συνταγές.
– Βερίκοκο
Τα μικρό, πορτοκαλοκίτρινο φρούτο, με τη γλυκιά γεύση, που κανένας δεν μπορεί να σταματήσει μόνο στο ένα, εμφανίζεται από τον Ιούνιο και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, ενώ θεωρείται σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα τόσο φρέσκο, όσο και αποξηραμένο.
– Κεράσι
Ένα μπολ στο τραπέζι του μπαλκονιού, γεμάτο κατακόκκινα κεράσια, είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα. Προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ κάθε κερασάκι έχει ελάχιστες θερμίδες.
– Σύκο
Βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης και στα προβλήματα δυσκοιλιότητας, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Με τόσα οφέλη για την υγεία, σε συνδυασμό με τη μοναδική του γεύση, δεν είναι να απορεί κανείς που το σύκο, από τον Ιούλιο που μαζεύεται,
κατακτάει τη φρουτιέρα μας. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο μόνο του, όσο και μέσα σε γιαούρτι και σαλάτα. Γίνεται υπέροχο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και τάρτα και αποξηραμένο μπαίνει σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.
– Σταφύλι
Είναι ο μεγάλος σταρ των καλοκαιρινών φρούτων, που εμφανίζεται τελευταίο, για να κλείσει ιδανικά μία περίοδο γεμάτη γεύσεις και βιταμίνες. Εμφανίζεται κυρίως από τον Αύγουστο και η πιο ώριμη στιγμή του είναι τον Σεπτέμβριο. Καταναλώνετε φρέσκο, αν και όχι χωρίς τύψεις, καθώς ένα ολόκληρο τσαμπί έχει αρκετές θερμίδες!!!!!
Όποια και να είναι η επιλογή που θα κυριαρχήσει στα δικά σας πιάτα, φροντίστε να μην ξεχνάτε να τρώτε τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτου καθημερινά!