Να λες στους ανθρώπους αυτά που θα ήθελες και εσύ να ακούσεις…

Καλημέρα SayYesser!!!

Μερικές φορές με εκπλήσσει πώς μπορώ να δώσω συμβουλές σε κάποιον ακόμη και χωρίς να βιώνω την κατάστασή του. Πιάνω τον εαυτό μου να λέω λόγια παρηγοριάς και να προσφέρω λύσεις και υποστήριξη και είναι πραγματικά πολύ περίεργο πόσο εύκολα μου έρχονται αυτές οι λέξεις, σαν να έχω κάνει πρόβα τη συζήτηση πολλές φορές στο μυαλό μου.

Όταν μιλάω με κάποιον που περνάει μια δύσκολη στιγμή, ακούω τον εαυτό μου να λέει πράγματα που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος. Τους λέω να παραμείνουν δυνατοί, να συνεχίσουν, ότι είμαι περήφανη για αυτούς και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και ξέρεις κάτι, αυτές είναι οι λέξεις που θέλω να ακούσω όταν αντιμετωπίζω τις δικές μου προκλήσεις.

Συχνά συνειδητοποιώ ότι οι συμβουλές που δίνω είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να ακολουθήσω η ίδια. Είναι σχεδόν σαν να λέω αυτά τα λόγια δυνατά, να προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να τα πιστέψει. Το να ενθαρρύνω τους άλλους με κάνει να νιώθω ότι είμαι ικανή να χειριστώ τα δικά μου προβλήματα.

Παρατηρώ ότι όταν δίνω συμβουλές σε άλλους, νιώθω μια αίσθηση διαύγειας. Οι ανησυχίες που θολώνουν το μυαλό μου φαίνεται να απομακρύνονται όταν επικεντρώνομαι στις ανάγκες κάποιου άλλου. Είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι χρειαζόμαστε να ακούμε θετικά λόγια και ότι μερικές φορές, πρέπει να είμαστε αυτοί που θα τα πούμε, ακόμα κι αν είναι μόνο στον εαυτό μας.

Το να ακούω τους άλλους και να προσφέρω συμβουλές με βοηθάει να δω τη ζωή μου από διαφορετική οπτική γωνία. Αρχίζω να καταλαβαίνω ότι η δύναμη και η ελπίδα που δίνω στους άλλους βρίσκονται επίσης μέσα μου. Είναι σαν όταν τους βοηθάω, να βοηθάω τον εαυτό μου παράλληλα ώστε να αναπτυχθεί και να θεραπευθεί.

Συχνά, σκέφτομαι γιατί είναι τόσο εύκολο να δίνω συμβουλές σε άλλους και τόσο δύσκολο να εφαρμόζω τις ίδιες συμβουλές στη δική μου ζωή. Ίσως γιατί είμαστε συχνά οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας, καθώς συστηματικά αμφιβάλλουμε για μας ενώ ακαριαία πιστεύουμε στους άλλους.

Αυτές οι στιγμές με διδάσκουν ότι ο καθένας παλεύει με το δικό του “θηρίο” και όλοι έχουμε τη δύναμη να σηκώνουμε ο ένας τον άλλον. Οι λέξεις που μοιράζομαι δεν είναι μόνο για άλλους, είναι και για μένα. Μου θυμίζουν ότι δεν είμαι μόνη, ότι είμαι δυνατή και ότι μπορώ να ξεπεράσω τις δυσκολίες μου όπως ενθαρρύνω τους άλλους να κάνουν.

Tip of the Day: Οι συμβουλές είναι ένας άλλος τρόπος σύνδεσης με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μου, ένας τρόπος να βρίσκω δύναμη σε κοινές εμπειρίες. Και έτσι, προσπαθώ να λέω τα λόγια που θέλω και εγώ να ακούσω. Ξέρω ότι όταν κάποιος είναι στα κάτω του, αυτές οι λέξεις έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν και να εμπνεύσουν, τόσο εκείνον όσο και τον εαυτό μου. Να λες στους ανθρώπους αυτά που θα ήθελες και εσύ να ακούσεις… Όσο οι λέξεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο άλλο τόσο μπορούν και να τον απαλύνουν…