Ποιες θεραπείες προσώπου επιλέγει η Δερματολόγος πριν από τις διακοπές;

Αν θέλετε να είναι το δέρμα σας φωτεινό και ενυδατωμένο, νεανικό, λείο και σφριγηλό -με δυο λόγια στα καλύτερά του- φέτος το καλοκαίρι, αυτό το sneak peek στην ατζέντα της δερματολόγου αποκαλύπτει τις αγαπημένες της θεραπείες. Ε, κάτι παραπάνω ξέρει!

Ήλιος, θάλασσα και δροσερό μελτέμι… Όλα αυτά που κάνουν τις διακοπές μας ξεχωριστές, ευθύνονται παράλληλα για ένα σωρό προβλήματα στο δέρμα: θαμπάδα, καινούργιες μικρές γραμμές και ρυτίδες, αφυδάτωση, τραχύτητα και καφέ κηλίδες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν για πολλούς μήνες μετά το τέλος του καλοκαιριού. «Όλα τα παραπάνω προβλήματα του δέρματος σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, τον ζεστό αέρα και τη φωτογήρανση», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Η τακτική χρήση αντηλιακού και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, το ξέπλυμα του δέρματος με γλυκό νερό μετά τη θάλασσα και η τακτική ενυδάτωση είναι απαραίτητα και βοηθούν. Ωστόσο υπάρχουν θεραπείες στο ιατρείο, όπως είναι το botox, η μεσοθεραπεία, τα πολυνουκλεοτίδια, τα skin και eye boosters, που εφαρμόζονται πριν από τις διακοπές και χαρίζουν φωτεινό και λείο δέρμα, ενυδατωμένο και σφριγηλό, ενώ παράλληλα προλαμβάνουν τον σχηματισμό νέων ρυτίδων και τη φωτογήρανση».

«Είναι οι ενέσιμες θεραπείες κατάλληλες για το καλοκαίρι;» 

Αυτή είναι η επόμενη λογική ερώτηση και απορία πολλών από εμάς! «Και βέβαια είναι. Κάποιες, όπως η βοτουλινική τοξίνη, δεν έχουν εποχικότητα και μπορούν να εφαρμοστούν οποτεδήποτε. Άλλες, όπως είναι οι μεσοθεραπείες και τα boosters, είναι ακόμη πιο πολύτιμες πριν από τις διακοπές γιατί ενισχύουν το δέρμα όταν το έχει περισσότερο ανάγκη και προλαμβάνουν τις φθορές», απαντά η Δρ. Τσιατούρα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι top ενέσιμες θεραπείες για το καλοκαίρι και τι προσφέρουν στο δέρμα μας;

Botox για πρόληψη και λείανση των ρυτίδων: Το botox είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την πρόληψη και μείωση των ρυτίδων, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια και το μέτωπο. Ειδικά το καλοκαίρι, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των μυών του προσώπου, συμβάλλοντας στη δημιουργία καινούργιων ρυτίδων: σκεφτείτε πώς μισοκλείνουμε τα μάτια και συσπάμε αυθόρμητα το μέτωπο για να προστατευτούμε από το λαμπερό φως του ήλιου και την αντηλιά! «Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυξημένη ηλιοφάνεια οδηγεί σε έντονη σύσπαση των μυών στο άνω τμήμα του προσώπου με αποτέλεσμα το «σπάσιμο» του δέρματος. Με την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πλάι των ματιών, η μυϊκή δραστηριότητα στην περιοχή μειώνεται, προλαμβάνοντας τη δημιουργία νέων ρυτίδων και διατηρώντας το δέρμα λείο και νεανικό», εξηγεί η Δρ. Τσιατούρα.

Skin boosters για αναζωογόνηση και φωτεινότητα: Τα skin boosters ανήκουν στις θεραπείες βιοδιέγερσης (biostimulation) του δέρματος που δρουν σε βάθος ενισχύοντας τη φυσική παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, βελτιώνοντας την υφή και τη σφριγηλότητά του. «Τα skin boosters, όπως και η μεσοθεραπεία, προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, προλαμβάνοντας την αφυδάτωση που προκαλείται από την έκθεση στη θάλασσα, τον θερμό αέρα και τον ήλιο. Αυτές οι θεραπείες όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας αλλά και την προφυλάσσουν από τη φθορά που προκαλείται από τους εξωτερικούς παράγοντες», τονίζει η Δρ. Τσιατούρα.

Eye boosters για ενυδάτωση και μείωση των οιδημάτων κάτω από τα μάτια: Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών είναι συχνά η πρώτη που δείχνει σημάδια κούρασης και γήρανσης και τώρα το καλοκαίρι, με την έντονη ηλιοφάνεια και τον ζεστό αέρα, ταλαιπωρείται περισσότερο. «Τα eye boosters περιλαμβάνονται στις θεραπείες που προτείνουμε για το καλοκαίρι, πριν από τις διακοπές. Προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τα οιδήματα που συνδέονται με την κατακράτηση υγρών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοολούχων ροφημάτων​», εξηγεί η δερματολόγος.

Μεσοθεραπεία με πολυνουκλεοτίδια για ενυδάτωση και ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος: Η μεσοθεραπεία είναι η all time classic θεραπεία για συνολική αναζωογόνηση της επιδερμίδας και είναι ιδανική επιλογή πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. «Η μεσοθεραπεία με πολυνουκλεοτίδια είναι από τις πιο εξελιγμένες και ενισχυμένες ενέσιμες θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα στα ιατρεία. Δρα σε μεγαλύτερο βάθος, αντιμετωπίζοντας και προλαμβάνοντας τις φθορές της φωτογήρανσης, ενυδατώνοντας και αυξάνοντας την ελαστικότητα και τη φωτεινότητα του δέρματος», σχολιάζει η Δρ. Τσιατούρα. «Πρόκειται για μία θεραπεία που επιλέγω και η ίδια πριν από τις διακοπές και που συνδυάζω με βοτουλινική τοξίνη ώστε να προστατέψω το δέρμα μου από τον σχηματισμό νέων, μικρών ρυτίδων», συμπληρώνει.

«Πόσες ημέρες πριν από τις διακοπές μπορώ να κάνω τις παραπάνω ενέσιμες θεραπείες;»

Ιδανικά, απαντά η Δρ. Τσιατούρα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ώστε να έχουν τον χρόνο να δράσουν και να είναι ορατό το αποτέλεσμα. «Ωστόσο, ακόμη και λίγες ημέρες πριν την έκθεση στον έντονο ήλιο, όλες οι παραπάνω θεραπείες ενισχύουν και ενυδατώνουν το δέρμα. Σε συνδυασμό με το αντηλιακό, που πρέπει να φοράμε ανελλιπώς και να ανανεώνουμε πολλές φορές μέσα στη μέρα, δρουν προστατευτικά απέναντι στη φωτογήρανση και τις ορατές φθορές που προκαλεί», συμπληρώνει.