Το σπίτι είναι το κέντρο της επανάστασης του παιχνιδιού

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από την ΙΚΕΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Future Minds,  διεθνής έρευνα για τον ρόλο του παιχνιδιού σήμερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και σε σχέση με τα χρόνια που έπονται.

Από την έρευνα υπήρξαν τέσσερα κύρια ευρήματα:

Ξημερώνει μια επανάσταση στο παιχνίδι. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά αντιλαμβάνονται το παιχνίδι ως ένα μονοπάτι για να προχωρήσουν προς τα εμπρός, ως το κλειδί για να ξεφύγουν από την πίεση και το άγχος και να αυξήσουν την ευτυχία και την
ευεξία.

Δεν υπάρχει ισότητα στο παιχνίδι. Το παιχνίδι μπορεί να είναι προτεραιότητα για έναν αυξανόμενο αριθμό οικογενειών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει για όλους. Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν περισσότερο παιχνίδι στη ζωή τους, αλλά νιώθουν ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο, χώρο και χρήματα.

Τρεις προτεραιότητες που συνδέονται με το παιχνίδι. H επιθυμία για μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς άγχος, η επιθυμία να γαλουχηθεί η ικανότητα των παιδιών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να νιώσουν αγάπη προς τον εαυτό τους, καθώς και η σύνδεση και η οικογενειακή συντροφικότητα.

Το σπίτι ως το κέντρο της επανάστασης του παιχνιδιού. Το σπίτι αναδεικνύεται ως το ζωτικό επίκεντρο μιας πιο χαρούμενης και διασκεδαστικής ζωής – κι αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς βλέπουν τον κόσμο με μία αβεβαιότητα και θέλουν ο ασφαλής και παρήγορος χώρος του σπιτιού τους να καλύπτει τις ανάγκες τους για αυξημένη ψυχική ευεξία, αγάπη για τον εαυτό τους και οικογενειακή.

Ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν:
Το 51% των παιδιών είναι ευχαριστημένα με το χρόνο που έχουν διαθέσιμο για παιχνίδι.
Το 90% των παιδιών λένε ότι πάντα ή μερικές φορές αισθάνονται πιο ευτυχισμένα, όταν παίζουν.
Το 51% των γονιών περνάει περισσότερο χρόνο παίζοντας με τα παιδιά τους τώρα απ’ ό.τι πριν λίγα χρόνια.
Το 95% των γονιών λένε ότι η ευτυχία του παιδιού τους συνδέεται στενά ή σχετικά στενά με το πόσο πολύ ή το πόσο συχνά παίζει.