Final Four, αλλά κόσμια: οδηγός επιβίωσης για Έλληνες οπαδούς στο Αμπού Ντάμπι

Το να πας στο Final Four είναι από μόνο του εμπειρία ζωής. Το να πας όμως στο Αμπού Ντάμπι για να δεις Παναθηναϊκό – Ολυμπιακό, θέλει και λίγο… εγχειρίδιο. Γιατί όσο κι αν το ελληνικό DNA είναι φτιαγμένο για ντέρμπι με φωνές, συνθήματα, ρακές και σορτσάκι, εκεί θα χρειαστεί να παίξεις λίγο πιο… άμυνα.

Το Αμπού Ντάμπι δεν είναι το ΟΑΚΑ, δεν είναι το ΣΕΦ, δεν είναι ούτε η ταράτσα του κολλητού σου που βλέπατε μαζί τελικό με 12 σουβλάκια και 2 μπύρες ανά άτομο. Είναι μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα – με νόμους, ήθη και απαγορεύσεις που δεν αστειεύονται. Οπότε, πριν βάλεις εισιτήρια, φανέλα και σημαία στη βαλίτσα, διάβασε προσεκτικά.

1. Αλκοόλ; Ναι, αλλά μόνο με άδεια και σε συγκεκριμένα μέρη

Δεν υπάρχει «πάμε για ένα πριν και βλέπουμε». Στο Αμπού Ντάμπι, η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται μόνο σε licensed bars, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Δεν κυκλοφορείς με ποτήρι στο χέρι στο δρόμο, δεν έχεις φλασκί στην τσάντα, δεν ξεγελάς το σύστημα με Sprite και τσίπουρο σε παγούρι.

Αν σε πιάσουν μεθυσμένο σε δημόσιο χώρο, δεν παίζει “μας ξέφυγε λίγο το κέφι”. Παίζει πρόστιμο, σύλληψη ή και απέλαση. Και όσο ωραίο κι αν είναι να πίνεις για την ομάδα, πιο ωραίο είναι να παρακολουθήσεις τον αγώνα κανονικά, κι όχι από το κρατητήριο.

2. Ντύσου σαν να πας σε θεία λειτουργία… αλλά με φανέλα

Το dress code έχει κανόνες. Όχι έξω ώμοι, όχι πολύ κοντά σορτσάκια, όχι μπλούζες με βρισίδια ή προσβλητικά σύμβολα. Αν πας με εμφάνιση «ήρθα από παραλία και μπήκα στο γήπεδο», θα σου κάνουν παρατήρηση.

Φανέλα ναι, παθιασμένη εμφάνιση ναι, αλλά με σεβασμό. Ναι, ακόμα κι αν παίζεις με τον αιώνιο αντίπαλο.

3. Συνθήματα; Ναι, αλλά μόνο… ευγενικά

Το “είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό” είναι ok. Το “οε οε οε κι άλλοι πέντε στο τμήμα” όχι. Το Αμπού Ντάμπι είναι πολύ αυστηρό με εκδηλώσεις που κρίνει προσβλητικές, υβριστικές ή προκλητικές – ακόμα κι αν είναι μέρος του… παθιασμένου οπαδισμού μας.

Πανό επιτρέπονται, αλλά ελέγχονται. Οτιδήποτε έχει πολιτικό, θρησκευτικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο, μπορεί να σου κοστίσει την είσοδο στο γήπεδο ή χειρότερα.

4. Δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης; Προσοχή στα φιλιά

Όχι, δεν είναι το πρόβλημα αν φιλήσεις το ταίρι σου μετά από buzzer beater. Το θέμα είναι πως οποιαδήποτε έντονη δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας απαγορεύεται, ακόμα και μεταξύ συζύγων.

Αγκάλιασε τον κολλητό σου για το καλάθι, κάνε χαμό με high five, αλλά άσε τα φιλιά για το ξενοδοχείο. Το ίδιο ισχύει και για το “πανηγυρικό σήκωμα στην αγκαλιά” – δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα Εμιράτα.

5. Μη φωτογραφίζεις οτιδήποτε και οποιονδήποτε

Απαγορεύεται αυστηρά να τραβάς φωτογραφίες ή βίντεο:

  • σε στρατιωτικές ή αστυνομικές εγκαταστάσεις,

  • σε κρατικά κτίρια,

  • και σε ανθρώπους που δεν σου έχουν δώσει ρητή άδεια.

Αν κάποιος σε δει να τον φωτογραφίζεις τυχαία στο γήπεδο, μπορεί να θεωρηθεί προσβολή. Δεν υπάρχει “μα είναι για Insta story”. Στο story σου μπορεί να καταλήξει και ο αστυνομικός που θα σε καλέσει για εξηγήσεις.

6. Καμία επαγγελματική λήψη χωρίς άδεια

Αν πας με drone, κάμερα ή κάνεις τον TikToker-ρεπόρτερ χωρίς άδεια, τα πράγματα ζορίζουν. Το Αμπού Ντάμπι έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία για επαγγελματικές λήψεις. Ακόμα και με κινητό, αν κάνεις περιεχόμενο που φαίνεται επαγγελματικό, μπορεί να μπλέξεις.

Οπότε κάνε τα reels σου διακριτικά, χωρίς μουσική που παραπέμπει σε κάτι απαγορευμένο και με πολύ περιορισμένο background.

7. Τσαμπουκάδες γιοκ

Οι καβγάδες – ακόμα και λεκτικοί – δεν συγχωρούνται. Δεν έχει σημασία αν ο άλλος σε έβρισε πρώτος ή αν πάτησε τη σημαία σου. Στο Αμπού Ντάμπι δεν υπάρχει “έλα να λύσουμε τις διαφορές μας σαν άντρες”.

Όποιος μπλέξει σε φασαρία, βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπος με την αστυνομία, και δεν υπάρχει ελληνικό “καταλάβαμε λάθος”.

8. Social media: μην ανεβάζεις χωρίς να σκέφτεσαι

Δεν κάνεις stories που περιλαμβάνουν κριτική στο σύστημα, προσβλητικά σχόλια, ειρωνεία για τα έθιμα ή τους νόμους. Ό,τι φαίνεται “αστείο” στην Ελλάδα, εκεί μπορεί να θεωρηθεί ύβρις.

Κοινώς, κράτα το χιούμορ σου για τα σχόλια της παρέας. Όχι για τα captions του Instagram.

9. Τσέκαρε τα φάρμακά σου πριν ταξιδέψεις

Αρκετά κοινά φάρμακα στην Ευρώπη θεωρούνται ελεγχόμενες ουσίες στα ΗΑΕ. Αν έχεις αγωγή, χρειάζεσαι ιατρική συνταγή και – ιδανικά – μετάφραση στα αγγλικά.

Μην τα βάλεις απλώς σε ένα νεσεσέρ και φύγεις. Μπορεί να θεωρηθείς μεταφορέας ελεγχόμενων ουσιών – και κανείς δεν θέλει τέτοια περιπέτεια πριν τον τελικό.

Και τώρα; Απόλαυσέ το.

Το Αμπού Ντάμπι είναι πανέμορφο, εντυπωσιακό και γεμάτο εμπειρίες. Αν σεβαστείς τους κανόνες του, θα ζήσεις το μπασκετικό ταξίδι της ζωής σου. Αν όχι, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το souvenir σου να είναι ένα χαρτί απέλασης.

Πάρε μαζί σου τη φωνή, το πάθος και τη χαρά σου. Άφησε πίσω το “έλα μωρέ, δεν πειράζει”. Εκεί, πειράζει.

Ήξερες ότι…

  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν “μηδενική ανοχή” σε συμπεριφορές που θεωρούνται προκλητικές, ακόμα κι αν είναι «φυσιολογικές» σε άλλες χώρες;

  • Απαγορεύεται να κάνεις “like” σε προσβλητικό περιεχόμενο στα social media, όχι μόνο να το ανεβάσεις;

  • Η είσοδος σε τζαμιά επιτρέπεται μόνο με κατάλληλη ενδυμασία – για άντρες και γυναίκες – και απαιτεί ηρεμία και σεβασμό στη διάρκεια της παραμονής;

  • Ακόμα και η έντονη διαμαρτυρία για απόφαση διαιτητή σε δημόσιο χώρο θα μπορούσε να θεωρηθεί «ανάρμοστη συμπεριφορά»;

Εγώ πάντως το χρέος μου το έκανα, σε ενημέρωσα και σε προειδοποίησα. Να περάσεις τέλεια και να το απολαύσεις…
Κι όσο για εμάς εδώ στο Say Yes …Παναθηναϊκάρα και τα μυαλά στα Εμιράτα!