Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα! Η πρώτη χρήση τους εντοπίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο γύρω στο 3000 π.Χ., όπου οι άνθρωποι άλεθαν ολόκληρους τους κόκκους σιταριού για να παρασκευάσουν ψωμί. Το αλεύρι που δημιουργούσαν περιείχε όλα τα μέρη του κόκκου: τον φλοιό, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο, διατηρώντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά.
Η χρήση προϊόντων ολικής άλεσης ήταν διαδεδομένη μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση, όταν οι μηχανές άλεσης άρχισαν να αφαιρούν τον φλοιό για να δημιουργήσουν λευκό αλεύρι. Παρόλα αυτά, η ολική άλεση επανήλθε στο προσκήνιο τον 20ό αιώνα, όταν έγινε γνωστή η θρεπτική της αξία.