Πως οι σάλτσες εκτοξεύουν τελικά τις θερμίδες τις ημέρας!

Πολλές φορές συζητώντας στις μεταξύ μας συνεδρίες, ψάχνουμε να βρούμε τι
κάνουμε τόσο λάθος μέσα στη μέρα που μπορεί να μας κόστισε και να μη πετύχαμε
το αποτέλεσμα που είχαμε θέσει για στόχο. Πριν λοιπόν ρίξουμε το φταίξιμο στον
¨κακό¨ μας μεταβολισμό πάμε να δούμε έναν από τους βασικούς λόγους στον
οποίο πολύ συχνά κρύβεται η αιτία αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί.
Είναι οι αγαπημένες μας σάλτσες!Τι έφαγα το μεσημέρι λέτε ? 1 σαλάτα απ’ έξω όμως… γιατί δε πρόλαβα να τη
φτιάξω.
Οι περισσότεροι καταναλωτές, πιστεύουν λανθασμένα, πως επιλέγοντας μια
σαλάτα για το πρόχειρο γεύμα τους στη δουλειά, προσλαμβάνουν ελάχιστες
θερμίδες ενώ αν επιλέξουν ένα πλήρες γεύμα, οι θερμίδες, που θα πάρουν, θα είναι
πολύ περισσότερες.
Και αν αναρωτιέστε, ποιο είναι αυτό το συστατικό, που εκτοξεύει τη θερμιδική αξία
μιας απλής σαλάτας, σας απαντάμε, πως είναι η… σάλτσα. Οι συνοδευτικές
σάλτσες, που συνοδεύουν μια προπαρασκευασμένη σαλάτα, είναι ο βασικότερος
λόγος, που οι σαλάτες αυτές είναι πιο παχυντικές και από το fast food!
Παρασκευασμένες από μαγιονέζα και άλλα λιπαρά συστατικά, οι σάλτσες
εκτοξεύουν το θερμιδικό σύνολο μιας σαλάτας και μας… χαρίζουν περίπου 1000
θερμίδες απλά και μόνο τρώγοντας (υποτίθεται…) μαρούλι ή λάχανο!Δε θα κουραστώ να φωνάζω ότι η παρασκευή του φαγητού και η πρώτη ύλη του
πρέπει να περνάει από χέρια μας. Μόνο έτσι μπορούμε να ξέρουμε τι προσθέτουμε
στο γεύμα μας και σε τι ποσότητα!
Ποιες είναι ωστόσο οι πιο υγιεινές επιλογές σε σάλτσες;

1. Πέστο

Η παραδοσιακή σάλτσα πέστο φτιάχνεται από φρέσκα φύλλα βασιλικού,
ελαιόλαδο, τυρί παρμεζάνα και κουκουνάρι. Η πέστο αποτελεί καλή πηγή
ψευδαργύρου – ενός μεταλλικού στοιχείου απαραίτητου για την υγεία του
ανοσοποιητικού και την επούλωση των πληγών. Η σάλτσα αυτή είναι μια τέλεια
ιδέα για χορτοφάγους.
2. ΤαχίνιΤο ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη με
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι να μας παρέχουν πάνω από 5 γραμμάρια αυτού του
θρεπτικού συστατικού. Συνδυάζεται εύκολα με λαχανικά, λειτουργεί ως dressing για
σαλάτες, αλλά απλώνεται και στο ψωμί.
3. Μουστάρδα

Η μουστάρδα είναι μια αρκετά δημοφιλής σάλτσα και φτιάχνεται συνήθως από
σπόρους μουστάρδας, ξίδι, σκόνη σκόρδου, κουρκουμά, χυμό λεμονιού και αλάτι. Η
μουστάρδα έχει ελάχιστες θερμίδες και η κουρκουμίνη που περιέχει έχει ισχυρές
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, χρειάζεται να προτιμάμε να φτιάχνουμε
μόνοι μας τη μουστάρδα ή να αγοράζουμε έτοιμη χωρίς επιπλέον ζάχαρη και
συντηρητικά.
4. Χούμους

Το χούμους είναι μια νόστιμη σάλτσα που φτιάχνεται από λιωμένο ρεβίθια, ταχίνι,
σκόρδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και αλάτι. Εκτός από τη φυτική πρωτεΐνη που
προσφέρει, το χούμους έχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, που ενισχύει την
λειτουργική πέψη και την αίσθηση κορεσμού.
5. Γουακαμόλε

Το κλασικό γουακαμόλε φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδι, σκόρδο,
χυμό lime και αλάτι. Τα αβοκάντο μας χαρίζουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και
πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, αν την προσθέσουμε στη διατροφή μας
μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης. Το γουακαμόλε είναι τέλειο
υποκατάστατο των λιπαρών dressing. Μπορεί επίσης να αλειφθεί σε τοστ ή να
χρησιμοποιηθεί ως dip για λαχανικά.
6. Απλό γιαούρτι

Κι όμως, μπορεί να θεωρούμε το γιαούρτι ως ένα σνακ από μόνο του, αλλά δεν
είναι μόνο αυτό. Άλλωστε, το τζατζίκι, που χρησιμοποιούμε ως σάλτσα φτιάχνεται
κυρίως από ελληνικό γιαούρτι. Εκτός από εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει
υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης.
7. Βαλσάμικο

Το βαλσάμικο ξίδι είναι ένα σκούρο ξίδι που φτιάχνεται από σταφύλια. Είναι γεμάτο
αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν κατά
της κυτταρικής βλάβης και προλαμβάνουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης.
Πάει τέλεια σε σαλάτες, στα σάντουιτς και σε απλό ψωμί.Καταλαβαίνω ότι στη διάρκεια μια δίαιτας δε μπορούν να είναι όλα στεγνά και
εννοείται πως θέλουμε να προσθέσουμε γεύση αλλά πάντα με μέτρο!