3) H πρώτη πόλη που επιπλέει γίνεται πραγματικότητα!

Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν να ζείτε σε μια πόλη που επιπλέει; Η πρώτη βιώσιμη πόλη που επιπλέει στον κόσμο δεν βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας… είναι πραγματικότητα!

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον πλανήτη μας που χαράζει έναν νέο δρόμο στο πώς θα διαμορφώνονται οι πόλεις του μέλλοντος. Ο δήμος της πόλης Busan που βρίσκεται στη Νότια Κορέα, ο UN-Habitat και ο OCEANIX υπέγραψαν για την υλοποίηση του πρότζεκτ «επιπλέουσα πόλη» στα ανοικτά των ακτών της 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοκορεατικής πόλης.

Ένα όραμα που γεννήθηκε από μια μεγάλη ανάγκη
Όσο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας τόσο το πρόβλημα και ο φόβος που αυτό συνεπάγεται έρχονται στην επιφάνεια. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (40%) κατοικεί σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές…

Μια νέα, ανθεκτική πόλη

To πρότζεκτ έχει σχεδιαστεί από τον Bjarke Ingels Group και πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια. Αναφέρεται σε μία πόλη διαμορφωμένη από εξαγωνικές πλατφόρμες, που θα αντέχει τις φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες και τσουνάμι.

Το 2019, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG είχε επισημάνει ότι η σωρευτική αρχιτεκτονική μπορεί στο πέρασμα του χρόνου να μεγαλώσει, να μετασχηματιστεί και να προσαρμοστεί. Έτσι, μια γειτονιά 300 κατοίκων μπορεί να εξελιχθεί σε μια πόλη 10.000, έχοντας τη δυνατότητα να κλιμακώνεται επ’ αόριστον για να δημιουργεί νέες θαλάσσιες κοινότητες όπου οι άνθρωποι θα νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και για τον πλανήτη.

Σε αρμονία με το νερό

Η βασική ιδέα είναι να μην αντιμετωπίζουμε το νερό ως εμπόδιο στη δόμηση αλλά και ως μόνιμη απειλή με καταστροφικές συνέπειες. Η αλήθεια είναι πως οι παράκτιες πόλεις απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όμως η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να δώσει τη λύση. Η Βusan θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση βιώσιμων οικισμών στον ωκεανό.

Γνωρίζατε ότι…

Περίπου το 40% του πληθυσμού της Γης ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις δόμησης.

Της Βένιας Αντωνίου