3) και 4) Η νεότητα είναι… το μέλλον μας!

 

Ακούγεται υπεραισιόδοξο, ουτοπικό; Κι αν δεν είναι; Οι πιο ισχυροί άνθρωποι του κόσμου επενδύουν δισεκατομμύρια σε έρευνες με στόχο ένα -φαινομενικά έστω- άπιαστο όνειρο: να βρουν το ελιξίριο της νεότητας.

Πολλοί θα πουν ότι είναι ματαιόδοξο να αναζητούμε διακαώς τον τρόπο που θα μας οδηγήσει στην παντοτινή νεότητα. Μεταξύ μας όμως… πόσοι θα έλεγαν όχι, αν τους εξασφάλιζαν πως θα έμεναν για πάντα νέοι; Και κάτι ακόμα σημαντικότερο: Ποιος θα έλεγε όχι στην παράταση του προσδόκιμου της υγιούς ζωής;

Το πείραμα του Ντιλτζίτ Τζιλ

Μόλις τρία χρόνια πριν ο Ντιλτζίτ Τζιλ, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Babraham, έκανε μία εκπληκτική διαπίστωση, καθώς ερευνούσε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα «επαναπρογραμματίζονταν»: Το γερασμένο δέρμα του πειράματος είχε αποκτήσει εντυπωσιακά πιο νεανική όψη. Συγκεκριμένα τα τεστ έδειξαν ότι τα κύτταρα συμπεριφέρονταν σαν να ήταν 25 χρόνια νεότερα!

Τι γίνεται τώρα…

Οι έρευνες θα συνεχιστούν, και μάλιστα θα ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη. Ο Ντιλτζίτ Τζιλ είναι πλέον επικεφαλής ενός νέου Ινστιτούτου, το οποίο ίδρυσε η Altos Labs, με χρηματοδότηση $3 δισ. από δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν  μελέτες σε δυο εργαστήρια των ΗΠΑ και ένα της Βρετανίας, ενώ θα υπάρχει σημαντική υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας -που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους έχουν βραβευθεί με Νόμπελ- και από ερευνητές στην Ιαπωνία. Στόχος τους είναι η επαναφορά της νεότητας στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να μειωθούν οι ασθένειες που προκαλεί το γήρας και οδηγούν στο θάνατο.

 

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας και… η αιώνια ζωή

Ο Πίτερ Τιλ, συνιδρυτής της PayPal και της Palantir, έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στη μελέτη της αντιστροφής του γήρατος, και ιδίως στο Ίδρυμα Μαθουσάλα, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με με στόχο «να κάνει τα 90 τα νέα 50 μέχρι το 2030». Επίσης το 2013, η Google ίδρυσε την Calico και επένδυσε σε αυτή $10 δισεκατομμύρια. Ξεκίνησαν έρευνες σε αρουραίους και τυφλοπόντικες για τη χαρτογράφηση της διαδικασίας του γήρατος ώστε να παραταθεί το προσδόκιμο ζωής, χωρίς όμως μέχρι τώρα ναυπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Ρεαλιστικές ελπίδες

Οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν βιολογικές διαδικασίες στις οποίες θα μπορούν να εστιάσουν τα φάρμακα για την αναζωογόνηση γερασμένων ή ανενεργών κυττάρων, χωρίς την πρόκληση καρκίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες σχεδιάζουν να διερευνήσουν αυτούς τους μηχανισμούς προκειμένου να μετρήσουν σε τι βαθμό μπορούν να αντιστρέψουν τον χρόνο για τα γερασμένα κύτταρα. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι διαδικασίες που στοχεύουν στο ίδιο το γήρας οδηγούν σε κάτι πολύ ελπιδοφόρο: η θεραπεία μιας ασθένειας είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει και για άλλες.