3) και 4) Θα έμενες σε πλωτό σπίτι;

Θα σας άρεσε το κτίριο στο οποίο εργάζεστε να βρισκόταν πάνω σε νερό; Η ιδέα μιας πλωτής κατοικίας νομίζετε πως είναι κάτι μακρινό;  Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία γαλάζιων πόλεων… Για την ακρίβεια έχουν ήδη αρχίσει να χτίζονται!

Η πλωτή αρχιτεκτονική είναι το μέλλον της ανάπτυξης των πόλεων 

Στην Ολλανδία όλο και περισσότεροι κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους αναζητώντας ένα πλωτό σπίτι. Γιατί; Οι κάτοικοι της πλωτής κοινότητας Schoonschip στο Άμστερνταμ μετά από μία σφοδρή καταιγίδα τον Οκτώβριο, δεν ένιωθαν ασφαλείς στα σπίτια τους. Έτσι, σταδιακά άρχισαν να δημιουργούνται πλωτές γειτονιές! Καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι συχνές καταιγίδες προκαλούν διόγκωση των υδάτων, οι πλωτές γειτονιές ήταν ένα πείραμα για την αντιπλημμυρική προστασία και σταδιακά η ζήτηση για πλωτά σπίτια αυξήθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πού & πώς κατασκευάζεται ένα πλωτό σπίτι 

Ένα πλωτό σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιαδήποτε ακτογραμμή. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της θάλασσας ή τις πλημμύρες που προκαλούνται από τη βροχή, παραμένοντας στην επιφάνεια του νερού. Τα πλωτά σπίτια στηρίζονται σε χαλύβδινους στύλους και συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα και το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πώς όμως παραμένουν σταθερά; Παρόλο που μοιάζουν δομικά με κοινά σπίτια, στο υπόγειο διαθέτουν ένα κύτος από σκυρόδεμα το οποίο λειτουργεί ως αντίβαρο. Έτσι, έχουν την απαιτούμενη σταθερότητα.

Η κίνηση γίνεται… αισθητή

Τα πλωτά σπίτια μπορεί να… ταρακουνηθούν από τους δυνατούς ανέμους, από τις έντονες βροχοπτώσεις κ.α. Γενικά, ανεβαίνουν όταν τα νερά ανεβαίνουν και κατεβαίνουν όταν τα νερά υποχωρούν.

Μοναδική εμπειρία για ταξιδιώτες

Ακόμα και όσοι δεν θα ήθελαν να μένουν μόνιμα σε πλωτό σπίτι, δεν θα έλεγαν όχι να ζήσουν την εμπειρία έστω για μία φορά σε κάποιο ταξίδι τους. Έτσι, σε προορισμούς που νοικιάζονται σπίτια στο νερό γίνονται ανάρπαστα! Το 2023 θα είναι έτοιμο το πρώτο υπερπολυτελές θέρετρο που θα επιπλέει, στο Ντουμπάι, το Kempinski Floating Palace.

info

Στο Άμστερνταμ, που έχει σχεδόν 3.000 επίσημα εγγεγραμμένα παραδοσιακά σπίτια στα κανάλια του, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μετακομίσει σε πλωτά σπίτια που βρίσκονται σε παραμελημένες γειτονιές. Το Ρότερνταμ, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, φιλοξενεί το μεγαλύτερο πλωτό κτίριο γραφείων στον κόσμο. Επίσης, εκεί υπάρχει και μια πλωτή φάρμα όπου οι αγελάδες αρμέγονται από ρομπότ!

Της Βένιας Αντωνίου