3)και 4) Η… ανορθόδοξη καριέρα του Προέδρου της Ουκρανίας

Αυτό που όλοι απεύχονταν, δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα. Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Την ίδια στιγμή, όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι χειρισμοί του και η… ανορθόδοξη επαγγελματική που πορεία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ένας επιτυχημένος κωμικός. Είχε υποδυθεί μάλιστα τον ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας. Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η φράση «η ζωή μιμείται την τέχνη» βρίσκει απόλυτα το νόημά της.

Ξεκίνησε την καριέρα του από μια εκπομπή ταλέντων στη ρώσικη τηλεόραση και το 2003 δημιούργησε την Kvartal 95, τη δική του εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών. Η Kvartal 95 ήταν παραγωγός εκπομπών για το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο δισεκατομμυριούχος Ίχορ Κολομόισκι. Αργότερα, ο Κολομόισκι έγινε ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δεν εγκατέλειψε την υποκριτική όταν έγινε επιχειρηματίας. Πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένα σήριαλ και ταινίες της ουκρανικής τηλεόρασης όπως το Love in the Big City (2009) και το Rzhevsky Versus Napoleon (2012). Η δημοφιλία του Ζελένσκι εκτοξεύτηκε στη χώρα του όταν πρωταγωνίστησε στο σήριαλ «Υπηρέτης του Λαού». Στη σειρά ο χαρακτήρας που υποδύθηκε είναι ένας δάσκαλος ιστορίας, ο οποίος γίνεται Πρόεδρος της χώρας όταν ένα βίντεο στο οποίο κατακρίνει τη διαφθορά στην πολιτική έγινε viral.

Από κωμικός… Πρόεδρος της Ουκρανίας

Servant of the People είναι το όνομα της σειράς που απογείωσε την έως τότε καριέρα του, το ίδιο όνομα επέλεξε και για το κόμμα του! Ο Ζελένσκι ξεκίνησε μια πολύ ελπιδοφόρα προεκλογική καμπάνια. Δήλωνε με κάθε ευκαιρία ότι θα καταπολεμούσε τη διαφθορά, θα έφερνε ειρήνη στα ανατολικά και μια νέα εποχή θα ξεκινούσε για την Ουκρανία των 40 εκκατομμυρίων ανθρώπων… Οι Ουκρανοί πείστηκαν. Τον εμπιστεύθηκαν με ένα εντυπωσιακό 73.2% παρόλο που ήταν άπειρος και… σήμερα τον έφεραν αντιμέτωπο με τον απόλυτο αντίπαλο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πώς θα τον αντιμετωπίσει; Το έργο του Ζελένσκι απίστευτα δύσκολο, ακόμα και για έναν έμπειρο πολιτικό: να υπερασπιστεί τα σύνορά του, να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση και να αποφύγει να προκληθεί πανικός στους Ουκρανούς…  Ο Ζελένσκι δέχτηκε σκληρή κριτική επειδή έστρεψε το βλέμμα του στη Δύση, πιέζοντας για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξοργίζοντας τον Πούτιν.

Και τώρα τι;

«Δίνουμε όπλα σε όλους τους πολίτες. Ο ουκρανικός στρατός αμύνεται σθεναρά. Θα πολεμήσουμε στις πλατείες και στα χωριά μας» είπε σε διάγγελμα ο Ζελένσκι. «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε» ήταν το μήνυμά του. Η πληγωμένη Ουκρανία όμως ήδη μετράει πολλές απώλειες…

Της Βένιας Αντωνίου