3)Θα έβαζες μικροτσίπ για να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου;

Πόσο στενή μπορεί να γίνει η σχέση μας με την τεχνολογία;

Κάποτε μπορεί να φαινόταν ουτοπικό να μετατραπεί το σώμα μας σε μηχανή ελέγχου. Δεν σκεφτόμασταν για παράδειγμα να βάλουμε μικροτσίπ για να κλειδώνουμε και να ξεκλειδώνουμε πανεύκολα τις πόρτες… Το θέμα είναι τι σκεφτόμαστε όμως τώρα γιατί… the time has come!

Γνωρίζατε ότι στη Σουηδία υπάρχει κοινότητα ανθρώπων με μικροτσίπ με 4.000 μέλη;

Η τεχνολογία εμφυτευμάτων είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμη. Στη Σουηδία χιλιάδες άνθρωποι είπαν ναι στην τεχνολογία που τους βοηθάει να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να μετατρέψουν το σώμα τους σε μηχανές ελέγχουν γίνονται όλο και περισσότεροι!

Όσοι έχουν ήδη βάλει μικροτσίπ στο σώμα τους έχουν οργανωθεί σε διαδικτυακές κοινότητες. Μία από αυτές είναι η RFID Implantees η οποία αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη τα οποία έχουν ενσωματωμένα μικροτσίπ, ενώ κάποια άλλα έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποκτήσουν. Ο στόχος της κοινότητας είναι να εκπαιδεύσει όσους ενδιαφέρονται για εμφυτεύματα RFID αναφορικά με τους τρόπους κωδικοποίησής τους, από τη λειτουργία τους ως κλειδαριές ασφαλείας μέχρι ως πιστωτικές κάρτες που μπορούν να σαρωθούν κατά παραγγελία.

Πώς εγκαθίστανται τα μικροτσίπ

Πρόκειται για υποδερμικά εμφυτεύματα που εγκαθίστανται συνήθως στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη με μία ένεση. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν χειρουργικές τομές για την τοποθέτηση μικροτσίπ. Και κάτι ακόμα: δεν έχουν όλοι μόνο ένα μικροτσίπ… Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 20! Τα μικροτσίπ έχουν μοναδικούς κωδικούς κι έτσι μπορούν να προγραμματιστούν προκειμένου να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Οι προβληματισμοί

Πολλοί ειδικοί σε θέματα απορρήτου δεδομένων εκφράζουν ανησυχίες για το αν τα μικροτσίπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό, την παραβίαση ή την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων. Επίσης, αν σκεφτούμε πόσο συχνά γίνονται τεχνολογικές ενημερώσεις (updates), αντιλαμβανόμαστε ότι τα μικροτσίπ που ορισμένοι έχουν βάλει στο σώμα τους ίσως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να θεωρούνται ξεπερασμένα… Και τότε;

Της Βένιας Αντωνίου