5 και 6) ZΑΓΟΡΙΝ: Πάνω από ένας αιώνας επιτυχημένης πορείας!

Ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ΖΑΓΟΡΙΝ, είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, καθώς ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, κ. Αντώνης Πολίτης, παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press.
Ας μιλήσουμε για την ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ΖΑΓΟΡΙΝ. Πότε ιδρύθηκε και ποιες υπήρξαν οι χρονολογίες – σταθμοί της μέχρι τώρα πορείας του;

Oι χρονολογίες σταθμοί είναι:

– Το 1916, που είναι το έτος ίδρυσης.
– Το 1921, καθώς τότε έγινε η Έναρξη Εμπορίας Προϊόντων των Μελών του Συνεταιρισμού.
– Το 1937, είναι μία σημαντική χρονολογία επειδή πραγματοποιήθηκε η κατασκευή ιδιόκτητων αποθηκών στην παραλία Χορευτού, λόγω εμπορίας δια θαλάσσης, με δάνειο από την ΑΤΕ.
– Το 1949,  οι αποθήκες καταστράφηκαν λόγω μάχης μεταξύ μονάδων ΜΑΥ και ΔΣΕ.
– Το 1951,  έγινε η αγορά κτιρίου έδρας στη Ζαγορά.
– Το 1964,  πραγματοποιήθηκε η εγγραφή 50 νέων μηλοπαραγωγών που αναζωογόνησε τη λειτουργία του Συνεταιρισμού η οποία ήταν προβληματική από τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
– Το 1965, έχουμε την έναρξη λειτουργίας Πρατηρίου Αθήνας στη Λαχαναγορά Ρέντη – Διάδρομος Α αριθμός 15-17 – Στην ίδια θέση μέχρι σήμερα!
– Το 1967, αγοράστηκε το πρώτο ιδιόκτητο φορτηγό αυτοκίνητο.
– Το 1971, έχουμε τον πρώτο πυρήνα ιδιόκτητων ψυκτικών εγκαταστάσεων.
– Το 1973, έγινε η έναρξη λειτουργίας Πρατηρίου Θεσσαλονίκης – Σημερινή θέση στη Λαχαναγορά Διάδρομος Α-Αριθμός 64-65.
– Το 1986, εκπονήθηκε το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ και από το 1979 έως το 1989 πραγματοποιήθηκαν τρεις κτιριακές επεκτάσεις ψυκτικών εγκαταστάσεων.
– Το 1996 έχουμε την κατοχύρωση Π.Ο.Π. – Τα πρώτα μήλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Επικόλληση sticker με το εμπορικό σήμα σε κάθε μήλο.
– Το 2007  έγινε η υποχρεωτική ένταξη όλων των καλλιεργειών των μελών σε καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής.
– Το 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εξής: ολική κάλυψη των καλλιεργειών με σύστημα παρεμπόδισης σύζευξης καρπόκαψας – εντομολογικός εχθρός- και καταχώρηση συστήματος ως καλή πρακτική στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγροτικής ανάπτυξης), εκπόνηση εμπορικού σήματος για βιολογικά προϊόντα.
-Το 2021 έγινε η αγορά νέου διαλογητηρίου μήλων με δυνατότητες ελέγχου εξωτερικής και εσωτερικής ποιότητας.
Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η πλέον των 100 χρόνων επιτυχημένη πορεία του Συνεταιρισμού;

Ως προς την πορεία του Συνεταιρισμού που όντως κρίνεται γενικότερα επιτυχημένη, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός παραγόντων με κυριότερο όλων τον κανόνα για υποχρεωτικότητα παράδοσης παραγωγής των μελών στον Συνεταιρισμό σε ποσοστό 100%. Ο Κανόνας θεσπίστηκε στο καταστατικό το 1922, εφαρμόζεται με ποινική ρήτρα για τους παραβάτες από το 1935. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι τα χρηστά ήθη των διοικήσεων και του προσωπικού.

λεζάντα φωτο χαρτη

Η ποιότητα των μήλων «ΖΑΓΟΡΙΝ» έχει γίνει συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή και η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

info
Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ΖΑΓΟΡΙΝ μπορείτε να βρείτε εδώ. https://zagorin.gr/timeline/
Της Βένιας Αντωνίου