Ελένη Ανδρεάδη: Η «πράκτορας» που εμπνέει τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη!

Η Ελένη Ανδρεάδη, η συγγραφέας μεταξύ άλλων της βραβευμένης, bestseller περιβαλλοντικής σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», ειδική σε θέματα αειφορίας και στο να ενθουσιάζει τα παιδιά πάνω σε αυτά, επιστρέφει με νέο βιβλίο. Με αφορμή το «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β» παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press.

Τα παιδιά διαβάζοντας τα βιβλία σας ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη. Θέλετε να μοιραστείτε κάποιες στιγμές που -συνομιλώντας με παιδιά ή παρατηρώντας τα- νιώσατε αυτόν τον αντίκτυπο;

Κάποιοι γονείς μου μεταφέρουν ότι τα παιδιά τους εφαρμόζουν πράγματα που έμαθαν στα βιβλία στο σπίτι τους. Λόγω της ομώνυμης οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη πολλοί μικροί αναγνώστες των βιβλίων βρίσκουν το email μου και επικοινωνούν και απευθείας μαζί μου γιατί πιστεύουν ότι είμαι η μυστηριώδης Διοικητής Δ! Μου ζητούν κι άλλες αποστολές… Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε περιβαλλοντική παιδεία και πολλά άλλα πράγματα συντελούν στην τελική της διαμόρφωση, όπως πρώτα από όλα η οικογένεια, αλλά και το σχολείο. Είναι όμως μεγάλη επιβράβευση όταν αισθάνομαι ότι τα βιβλία είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδρομής.

Σήμερα θεωρείτε πως οι γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά στην προστασία του περιβάλλοντος ή το αντίστροφο; Πώς κρίνετε τα βήματα που γίνονται στο σχολείο αναφορικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση;

Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένα από εμάς πλέον. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην παρέα της Γκρέτα Τούνμπεργκ πρωταγωνιστούν παιδιά οκτώ και εννέα ετών. Οι μεγάλοι δεν είχαμε ποτέ επίσημη εκπαίδευση, π.χ. να μάθουμε τι είναι η κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Παράλληλα, τα προβλήματα έχουνε γίνει πολύ μεγαλύτερα. Γίνονται σημαντικά βήματα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση πιστεύω. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο να έχουν τα παιδιά επαφή με τη φύση, με πράσινες σχολικές αυλές, περισσότερες εκδρομές στη φύση – πώς άλλωστε θα αγαπήσουν κάτι που δεν ξέρουν; – και να προσεγγίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα σε όλα τα μαθήματα, διαθεματικά.

 

«Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β»: Να μιλήσουμε λίγο για το καινούργιο σας βιβλίο;

Στο νέο μου βιβλίο ένα παιδί διαπιστώνει ότι η αδερφή του έχει σβήσει ένα γράμμα από τον μαυροπίνακα και αποφασίζει να καταλάβει το γιατί. Ακολουθεί ένα ταξίδι περιπέτειας στον κόσμο, μέσα από το οποίο το παιδί διαπιστώνει ότι συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε έναν άλλο πλανήτη, τον Β, για να πάμε εάν καταστρέψουμε αυτόν στον οποίο είμαστε τώρα, και ότι πρέπει όλοι να γίνουμε «ήρωες» για να σώσουμε το μοναδικό μας σπίτι.

Τελικά τα παιδιά πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν να σώσουν τον πλανήτη;

Σίγουρα όχι μόνα τους! Πρέπει όλοι, μικροί και μεγάλοι, να δουλέψουμε για να το επιτύχουμε αυτό. Βέβαια τα παιδιά συχνά μας υπενθυμίζουν αυτά τα πολύτιμα που ξεχνάμε… Τις σημαντικές αξίες της αγάπης, τον ιδεαλισμό, τον σεβασμό και την επιμονή για να νικήσει το καλό – όλα πράγματα που ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε, αισθάνομαι πως τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.