Η Ελένη Ψυχούλη είναι η βασίλισσα του Ελληνικού Μεζέ!

Με αφορμή την Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου που γιορτάζουμε την 1η Απριλίου, η Ελένη Ψυχούλη παραχώρησε συνέντευξη στο Say Yes to the Press. Απολαύστε την!

Μέσα από το βιβλίο My Greek Meze κάνουμε παράλληλα ταξίδια στη γεύση, στην Ελλάδα και στην ιστορία της. Μιλήστε μας για τη σύμπραξή σας με την Ιωάννα Παυλάκη.

Γνώριζα από παλιότερα την Ιωάννα και από την πρώτη στιγμή την εκτίμησα για τη συνέπεια, την εργατικότητα, τις επαγγελματικές της ανησυχίες και φυσικά τη σειρά My Greek της οποίας ήμουν φαν από την αρχή. Βιβλία που εξάγουν με τον ομορφότερο τρόπο την ελληνική
παράδοση, ωραίες συνταγές, άψογη αισθητική και χαμηλή τιμή. Το πακέτο που θα ήθελε κάθε ξένος να πάρει μαζί του φεύγοντας από τη χώρα μας. Όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε στον Μεζέ, ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Κυρίως, όμως, η Ιωάννα προάγει μια ομαδική δουλειά, γιατί τελικά ένα βιβλίο δεν είναι μόνον αυτός που το γράφει. Είναι δουλειά μιας ολόκληρης ομάδας και εμείς έτσι το ζήσαμε, για μια ολόκληρη βροχερή εβδομάδα στο εξοχικό μου, κάνοντας τη φωτογράφιση, το μαγείρεμα και το στήσιμο του βιβλίου. Το στάιλινγκ έκανε η κουμπάρα μου Κυριακή Σιδηροπούλου, η κολλητή μου Ιωάννα Σταμούλου βοήθησε στα πάντα, φίλος και ο Νίκος Παππάς, ο φωτογράφος. Σαν μια παρέα που κάνει διακοπές δουλεύοντας
ταυτόχρονα. Μόνον έτσι βγαίνει το τέλειο αποτέλεσμα.

Με καταγωγή από τον Βόλο, μια πόλη που γνωρίζει από καλό μεζέ και έχοντας μεγάλη γαστρονομική πείρα είστε η πλέον κατάλληλη για να μας αποκαλύψετε τα μυστικά του καλού μεζέ…

Στον Βόλο τα τσιπουράδικα ταυτίζονται με τον μεζέ αλλά νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες, από όπου κι αν καταγόμαστε, τον μεζέ τον έχουμε στο αίμα μας. Πιο πολύ θα προτιμήσουμε και θα απολαύσουμε μια φιλική μεζεδοκατάσταση παρά ένα γκουρμέ γεύμα.

Όταν αναφέρεστε ή ακούτε τη λέξη «μεζές» ποιες εικόνες σας έρχονται συνειρμικά στο μυαλό; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας μεζές και ποια η ιδανική συνθήκη για να τον απολαύσετε;

Στα τσιπουράδικα του Βόλου, όπου ο μεζές είναι ιεροτελεστία με τους δικούς της κανόνες, που αγνοούν οι αμύητοι. Η τσιπουροκατάσταση είναι ρυθμός, κάθαρση, επικοινωνία, αποφόρτιση και ταυτόχρονα ό,τι πιο σπαρταριστό σε θαλασσινό, απλά περασμένο από τη φωτιά. Κοινωνείς
τον βυθό, τρέφεσαι με την πιο αγνή πρωτεϊνη και αυτή η λιτότητα ταιριάζει πολύ στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Αφθονία και δωρικότητα μαζί.

 

Αν οι φάσεις της ζωής μας ήταν… συνταγές. Σε τι φάση σας βρίσκουμε τώρα;

Στην προετοιμασία. Πλένω, κόβω, τεμαχίζω, καθαρίζω για να μαγειρέψω ένα νέο εγχείρημα στο Νότιο Πήλιο, στην Πλατανιά, το χωριό καταγωγής του μπαμπά μου. Η αποκέντρωση είναι πια για μένα γεγονός με ένα καινούριο all day μαγαζί πάνω στο κύμα.

info

Το βιβλίο My Greek Meze κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Ακολουθήστε το My Greek Meze στα social media και μοιραστείτε τις δικές σας στιγμές ανεμελιάς παρέα με ένα μεζεδάκι. @mygreekrecipes.gr, @elenipsyhouli