Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!

Πρόσφατα συνειδητοποίησα κάτι που μου έχει κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή και είπα να το μοιραστούμε, καθώς κατάλαβα ότι είναι απλώς χάσιμο χρόνου να περιμένω κάποιο άτομο να πει «συγγνώμη», ώστε να συνεχίσω τη ζωή μου.

Το να δίνεις την ευθύνη σε κάποιον άλλον για οτιδήποτε σου συμβαίνει καθώς περιμένεις τη συγγνώμη του, σημαίνει ότι παραχωρείς τη λήψη αποφάσεων, την ελευθερία σου και την πορεία που θα πάρει η ζωή σου από ‘δω και πέρα σε αυτόν και τελικά επιτρέπεις στον εαυτό σου να γίνει το θύμα της ιστορίας.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι αν αναλάβεις την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει, είτε όντως ευθύνεσαι είτε όχι, μπορεί να μη βρεις το δίκιο σου όμως θα βρεις σίγουρα ηρεμία και γαλήνη. Αφού παίρνεις την ενεργή απόφαση ότι δεν θα εξαρτάσαι από τίποτα και κανέναν, νιώθεις ελευθερία καθώς κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν είναι ικανός να σου καθορίσει το πώς αισθάνεσαι και λειτουργείς. 

Σκέψου ότι περπατάς στο δρόμο και κάποιος έρχεται προς το μέρος σου κοιτάζοντας το τηλέφωνό του, και όταν πλησιάζετε, σε χτυπά με τον ώμο του και ο άγνωστος συνεχίζει να περπατά ενώ περιμένεις, θυμωμένος, ότι θα σου ζητήσει συγγνώμη. Δεν είναι απλώς μια μεγάλη σπατάλη ενέργειας, το να θυμώσεις επειδή δεν πήρες αυτό που ήθελες από κάποιον άγνωστο;

Αντίθετα, αυτό που μπορείς να κάνεις για να χρησιμοποιήσεις την ενέργειά σου με σύνεση, είναι να καταλάβεις ότι ίσως έχει μια κακή μέρα. Ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με σένα. Και από αυτή τη νοοτροπία, μπορείς να τον συγχωρήσεις γιατί η συγχώρεση είναι τελικά ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου. Για να ελευθερωθείς. Να βάλεις το νόημα που θέλεις εσύ στην κατάσταση που βιώνεις, αντί να περιμένεις να δώσει κάποιος τυχαίος νόημα στη δική σου ζωή.

Η ανάληψη ευθύνης για τα πάντα, εκτός από έναν τρόπο απελευθέρωσης, είναι μια προσέγγιση που μας κάνει πιο ανεξάρτητους. Εάν κάποιος δεν σας ζητήσει συγγνώμη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο λόγος πίσω από αυτό συνδέεται με κάτι που σχετίζεται με εσάς. Ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο δεν ζητά συγγνώμη αφού κάνει ένα λάθος είναι ότι βασίζεται στο φόβο του να κάνει λάθος.

Ένα άτομο που δεν λέει συγγνώμη έχει έναν βαθύ φόβο μέσα του. Δεν είναι καθόλου ευθύνη μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την κατανόησή μας.

Tip of the Day: Η νοοτροπία του «αν τους ένοιαζε πραγματικά, θα μου φέρονταν καλύτερα» προέρχεται κατευθείαν από το εγώ, αλλά αυτό που μας λέει ο ανώτερος εαυτός μας είναι, πάλι, ότι «οι πράξεις των άλλων αντικατοπτρίζουν το πώς νιώθουν μέσα τους με τον εαυτό τους». Το να μείνεις μακριά από αυτό που θέλει να πει ο εγωισμός σου και αν διατηρήσεις αυτή τη στάση, θα φέρει πολύ περισσότερα οφέλη καθώς θα αντιμετωπίζεις καλύτερα τις κοινωνικές συγκρούσεις που θα έχεις στο μέλλον. Αυτό θα σου φέρει περισσότερη γαλήνη και τη στιγμή που θα πρέπει να πάρεις μια απόφαση, θα έχεις πιο καθαρό μυαλό και η πιθανότητα να επιλέξεις να μη συγκρουστείς θα είναι μεγαλύτερη.