Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τους ψαρέψεις, καθώς μέχρι τώρα έχει αλιευθεί ένας στα δυο εκατομμύρια.
Το μπλε χρώμα του αστακού προέρχεται από μία γενετική ανωμαλία που αναγκάζει τον οργανισμό του να παράγει υπερβολική ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κρυστασιανίν, σύμφωνα με το Ενυδρείο SEA.
Ο ψαράς, εδώ και 30 χρόνια, Γουάιν Νίκερσον ανέφερε πως μόλις είδε τον μπλε αστακό, τον τοποθέτησε αμέσως σε μία γυάλα με θαλασσινό νερό για να σωθεί.
Για τους ψαράδες το να πιάσουν ένα σπάνιο πλάσμα, όπως ο μπλε αστακός είναι σημάδι καλής τύχης και γι΄αυτό είναι σύνηθες να μην το τρώνε.
Σύμφωνα με τον Νίκερσον, μπορεί ο μπλε να είναι σπάνιος, αλλά ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι κίτρινοι και οι λευκοί αστακοί, οι οποίοι έχουν πιθανότητες μία στα 100 εκατομμύρια να πιαστούν.
Ο ίδιος εξέφρασε την θέληση του να δωρήσει το μπλε αστακό στο ενυδρείο της Βοστόνης, το οποίο φιλοξενεί ακόμη έναν μπλε και ένα ροδακινί αστακό.