Τι συμβαίνει στη Βρετανία;

Το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δύο μήνες αποχαιρέτησε για πάντα την αγαπημένη τoυ βασίλισσα, απέκτησε νέο βασιλιά και πλέον νέο πρωθυπουργό. Τι γίνεται λίγο πιο έξω από… τη γειτονιά μας;

Ο Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και ορίστηκε επίσημα νέος πρωθυπουργός. Ο Σούνακ είναι ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς προσκλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από τον βασιλιά Κάρολο. Επίσης, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός εδώ και δύο αιώνες!

Υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης…

“Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση” είπε ο Ρίσι Σούνακ και εμφανίστηκε πανέτοιμος να “διορθώσει” τα λάθη της Λιζ Τρας… “Θα ενώσω τη χώρα μας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα δουλεύω μέρα με τη μέρα για να τα καταφέρουμε”.

 

Το ρεκόρ της Λιζ Τρας: Η πιο σύντομη θητεία στη Βρετανία

Η Λιζ Τρας είναι η πρωθυπουργός των 44 ημερών και εκείνη με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας στην ιστορία των βρετανικών δημοσκοπήσεων. Η θητεία της είναι η μικρότερη στην ιστορία των 300 χρόνων της βρετανικής σύγχρονης ιστορίας. Μέχρι πρότινος την πιο σύντομη θητεία είχε ο Τζορτζ Κάνινγκ, που είχε παραμείνει στη θέση για 119 μέρες μόλις τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατό του, το 1827. Η Λις Τρας έλαβε το χρίσμα από την βασίλισσα Ελισάβετ λίγες ημέρες πριν εκείνη πεθάνει.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ;

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ινδικής καταγωγής, ο πρώτος Ινδός που αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας. Είναι παντρεμένος με την κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν Ρ Ναραγιάνα Μούρθι και έχει αποκτήσει μαζί της δύο παιδιά, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Ο 42χρονος νέος πρωθυπουργός δεν θεωρείται πολύ δημοφιλής στο ευρύ κοινό της χώρας του. Στο εξωτερικό είναι κυρίως γνωστός για τη θέση του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε διάφορα hedge funds.

Σε ηλικία 39 ετών ο Σούνακ έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Εκλέχθηκε βουλευτής το 2015, ενώ είχε διατελέσει υφυπουργός Στέγασης υπό την Τερέζα Μέι. Ήταν ένθερμος οπαδός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016.

Ο αντίκτυπος

Μπορεί οι επενδυτές να ανακουφίστηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές τα οφέλη θα είναι βραχυπρόθεσμα εξαιτίας της δυσοίωνης οικονομικής προοπτικής. Το μέλλον θα δείξει…