Η ζωή σε κτίρια… πόλεις!

Οι πόλεις της επιστημονικής φαντασίας συχνά απεικονίζονται ως δομές που περιλαμβάνουν τα πάντα. Είναι εφικτό να χτιστεί μια κολοσιαία πόλη σε ένα κτίριο;

Η Σιγκαπούρη θα υποδεχτεί τον πρώτο “υπερυψηλό” ουρανοξύστη της το 2028. Ο ουρανοξύστης, γνωστός ως 8 Shenton Way, θα υψώνεται πάνω από την πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, γραφεία και ένα ξενοδοχείο.

Ο ουρανοξύστης θα εκτείνεται σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια. Έχει σχεδιαστεί από τους Skidmore, Owings & Merrill (SOM), έργο των οποίων είναι το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη έχει ως πηγή έμπνευσής του τα δάση μπαμπού. Θα περιλαμβάνει περισσότερα από 107.000 τετραγωνικά πόδια υπερυψωμένου χώρου πράσινου. Τα φυτά έχουν επιλεγεί με στόχο να προσελκύουν πουλιά και πεταλούδες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο ουρανοξύστης θα καταναλώνει 55% λιγότερη ενέργεια από όση απαιτείται για να επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία βιωσιμότητας της τοπικής κυβέρνησης.

Το φουτουριστικό project “The Line”

Το “The Line” αποτελεί μία νέα πρόταση αστικής διαβίωσης που θα δημιουργηθεί στη Σαουδική Αραβία. Θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η πόλη περιλαμβάνει την κατασκευή δύο ουρανοξυστών που θα είναι καλυμμένοι με καθρέφτες. Το μήκος της φτάνει τα 170 χιλιόμετρα και το πλάτος της τα 200 μέτρα. Η πρωτότυπη πόλη θα έχει ύψος 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στόχος είναι να ζουν εκεί 9 εκατομμύρια άνθρωποι!

Τις περιοχές θα συνδέει σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές και θα καταλαμβάνει έκταση 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πλωτή πόλη στις Μαλδίβες

Κοντά στο Μάλε, που είναι η πρωτεύουσα των Μαλβίδων, θα δημιουργηθεί μια πλωτή πόλη που προσφέρει ελπίδα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας. Ο λόγος; Οι Μαλδίβες κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τώρα το 80% της χερσαίας έκτασης είναι μόνο 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Τα σπίτια της πόλης θα έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και θα διαθέτουν βεράντες με θέα στη θάλασσα. Οι κάτοικοι θα χρησιμοποιούν βάρκες για τη μετακίνησή τους και θα κυκλοφορούν σε αμμώδεις δρόμους.