Μήπως χρειαζόμαστε career influencers;

Γνώμες, συμβουλές, κριτικές, tips… στα social media μπορείς να βρεις πολλά που (θεωρείς ότι) θα σε βοηθήσουν… Από το να κάνεις μια συμφέρουσα αγορά μέχρι να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου, οι influencers είναι εκεί για σένα.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα του 2022 που διεξήγαγε η Deloitte, περίπου το 40% των Gen Zers και το 24% των millennials θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους μέσα σε δύο χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Οι career influencers έχουν πολλή δουλειά να κάνουν!

Οι νέοι εργαζόμενοι αναζητούν εναγωνίως συμβουλές!

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι ευκαιρίες για μια καλή δουλειά και το πώς θα τις κερδίσουν και πολλά ακόμα απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι βρίσκουν ελκυστικά κάποια κανάλια/ λογαριασμούς που παρέχουν συμβουλευτικό περιεχόμενο μέσω βίντεο κ.α. Τι αναζητούν και τι τους αρέσει; Οι “μικρές συμβουλές”, τα απλά tips που αν τα εφαρμόσουν θα δουν διαφορά στην επαγγελματική τους ζωή. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι εργαζόμενοι στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους αναζητούν συνομηλίκους στις κοινωνικές πλατφόρμες και πρότυπα που ήδη γνωρίζουν ή νιώθουν οικεία. Όταν αισθάνονται ότι μπορούν να συσχετιστούν με έναν influencer, τότε είναι ανοιχτοί να τον ακολουθήσουν και να τον ακούσουν πολύ προσεκτικά!

Προσεγγίζουν θέματα που μας αφορούν όλους

Οι career influencers στο TikTok, το YouTube και το Instagram γενικά δημιουργούν περιεχόμενο γύρω από πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με την εργασία. Πολλοί από αυτούς τους δημιουργούς δημοσιεύουν βίντεο βασισμένα σε -όχι πάντα- εξειδικευμένες συμβουλές, καθοδηγώντας τους ανθρώπους σε ζητήματα όπως η εύρεση νέων θέσεων εργασίας ή η λήψη προαγωγών. Τα θέματα αυτά φυσικά δεν απασχολούν μόνο τους νέους στην αγορά εργασίας, οπότε το ηλικιακό φάσμα είναι ευρύ. Ένα δημοφιλές θέμα είναι “πώς να ζητήσετε υψηλότερο μισθό σε μια προσφορά εργασίας”. Οι περισσότεροι θα δείξουν ενδιαφέρον σε αυτό καθώς τους αφορά! Tι θα πρέπει ωστόσο να έχουμε πάντα υπόψη μας; Οι influencers προβάλλουν μια εξιδανικευμένη επαγγελματική προσωπικότητα, μεταφέροντας μια αίσθηση ελέγχου και αυτοπεποίθησης που πολλοί άνθρωποι ποθούν στην επαγγελματική τους ζωή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ισχύει πάντοτε στην πραγματικότητα…