Ποια ευχάριστη συνήθεια νικάει το άγχος;

Μια φράση-κλισέ που ακούμε συχνά και σχεδόν πάντα την προσπερνάμε ή κουνάμε το κεφάλι μας συγκαταβατικά… αδιάφορα είναι: “Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα”.

Μπορεί να έχουμε βαρεθεί να ακούμε την παραπάνω φράση αλλά ας το παραδεχτούμε… δεν την έχουμε ενστερνιστεί και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τον τρόπο που ζούμε.

Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους 14 ενήλικες βιώνει καθημερινά άγχος -με την πιο κοινή αιτία να είναι τα εργασιακά του θέματα. Το άγχος συχνά σωματοποιείται κι έτσι εμφανίζονται πονοκέφαλοι, αρτηριακή πίεση κ.α.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος κάνοντας κάτι πολύ απλό και ευχάριστο;  Ερευνητές από το American Heart Association ανακάλυψαν ότι το 91% των γονέων αναφέρουν ότι οι οικογένειές τους είναι λιγότερο αγχωμένες όταν μοιράζονται τα γεύματα όλοι μαζί.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ενήλικες Αμερικανούς αποκαλύφθηκε ότι σε ποσοστό 84% επιθυμούν να φάνε με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά ο μέσος ενήλικας τρώει πιο συχνά μόνος! Η έρευνα, που διεξήχθη για το κίνημα Healthy for Good του AHA από την Wakefield Research, διαπίστωσε επίσης ότι δύο στους τρεις βιώνουν άγχος ενώ το 27% είναι πολύ ή εξαιρετικά αγχωμένο.

Η Erin Michos, εθελόντρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναπληρώτρια διευθύντρια Προληπτικής Kαρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε: “Το να γευματίζουμε με άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του άγχους, την τόνωση της αυτοεκτίμησης και τη βελτίωση της κοινωνικής σύνδεσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά”.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι 7 στους 10 εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης είπαν ότι θα αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι αν είχαν περισσότερο χρόνο να κάνουν ένα διάλειμμα και να μοιραστούν ένα γεύμα με τους συναδέλφους τους.

Η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι πάρα πολύ σημαντική, ίσως περισσότερο από όσο νομίζουμε! Επενδύοντας χρόνο στους δικούς μας κάνουμε καλό και στον εαυτό μας…