12)Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος

Η 29η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος. Τι είναι όμως το σκληρόδερμα;

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ. Ε. ΑΝ. Α.) το σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Προσβάλλει το δέρμα και αρκετές φορές τα εσωτερικά όργανα. Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την πάθηση, ξέρουμε όμως ότι ενεργοποιείται το ανοσολογικό σύστημα. Επίσης γνωρίζουμε ότι άτομα που εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες του περιβάλλοντος, όπως εργασία σε ορυχεία, σε εργοστάσια παραγωγής χλωριούχου βινυλίου ή σε οργανικούς διαλύτες, εμφανίζουν πιο συχνά τη νόσο. Η συστηματική σκλήρυνση δεν είναι μεταδοτική.

Δύο είναι οι χαρακτηριστικές βλάβες στη συστηματική σκλήρυνση:

Αύξηση κολλαγόνου

Το σκληρόδερμα προκαλεί αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου, μιας ουσίας υπόσκληρης με μορφή όπως οι ίνες του υφάσματος. Η αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα το κάνει να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται πιο σκληρό.

Βλάβη μικρών αγγείων (αγγειοπάθεια)

Το σκληρόδερμα μπορεί να προκαλέσει δύο ειδών βλάβες στις μικρές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το σώμα μας.

(α) Φαινόμενο Raynaud. Οι αρτηρίες των δακτύλων γίνονται πιο ευαίσθητες σε ερεθίσματα και κάνουν σύσπαση, στενεύει ο αυλός τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα δάκτυλα και το χρώμα των δακτύλων να ασπρίζει ή να μελανιάζει.

(β) Πάχυνση του τοιχώματος των μικρών αρτηριών με στένωση του αυλού τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελαττώνεται η παροχή αίματος και άρα οξυγόνου στο μέρος του σώματος που αρδεύεται από αυτές τις αρτηρίες.

 

Στη χώρα μας κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100 νέοι ασθενείς.  Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1500 ασθενείς σε όλη τη χώρα, αν και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος ο Sue Farrington, Πρόεδρος της FESCA, δήλωσε: «Η έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για άτομα με Σκληρόδερμα. Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με Σκληρόδερμα να διαγιγνώσκονται το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα».

Μια άλλη ματιά

Ο Γεώργιος Γκίκας, Ειδικός Ομοιοπαθητικός και ιδρυτικό μέλος του Ομοιοπαθητικού Κέντρου Biomedicus, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε ο οργανισμός να μην επιτίθεται στον εαυτό του», ενώ πρόσθεσε: «στοχεύουμε στην ανοσορύθμιση και παράλληλα με τη συμβατική ιατρική τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά τόσο όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και στην κλινική εικόνα».