H χώρα που στρέφεται στον εναλλακτικό τουρισμό

Albania, panorama view of Ksamil Beach, Albanian Riviera

Για κάποιους ήταν το κρυμμένο μυστικό, όσοι πήγαιναν “μετέδιδαν” καλά νέα για την ταξιδιωτική τους εμπειρία και σιγά σιγά η Αλβανία κέρδιζε έδαφος στον χάρτη του τουρισμού. Φέτος αναμένεται το σύνολο των τουριστών να φτάσει τα 10 εκατομμύρια! Πώς η Αλβανία όμως κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα στον τουρισμό;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των αφίξεων στην Αλβανία. Αυτό το καλοκαίρι όμως η εισροή τουριστών είναι παραπάνω από εντυπωσιακή! Η παράκτια ριβιέρα της, που έχει μήκος 450 χλμ., και οι πανέμορφες παραλίες της λειτουργούν σαν μαγνήτες για πάρα πολλούς ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν την άγνωστη ομορφιά της.

Γιατί η Αλβανία έγινε τόσο ελκυστική;

Η γειτονική μας χώρα, που οι περισσότεροι την προσπερνούσαμε και δεν τη θεωρούσαμε αξιόλογο τουριστικό προορισμό, κέρδισε χάρη στο τρίπτυχο που της έδωσε πολλούς πόντους μέσα σε λίγα χρόνια: Φυσική ομορφιά – προσιτές τιμές – φιλοξενία. Είναι ένας οικονομικός προορισμός με πολύ όμορφα μέρη και -ακόμα- δεν τον έχουν ανακαλύψει τόσοι πολλοί ώστε να επικρατεί συνωστισμός.

Ήξερες ότι…

– Η Αλβανία προσέλκυσε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022. Το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, υπήρχαν 3,54 εκατομμύρια επισκέπτες!

– Η Κροατία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έχουν καταταχθεί από τη Eurostat στις χώρες με την υψηλότερη τουριστική εποχικότητα στην Ευρώπη.

– Περίπου το 1/3 των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη δαπανάται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην Αλβανία, το μερίδιο αυτό ξεπέρασε το 45%, τη στιγμή που η πολύ δημοφιλέστερη Ελλάδα έφτασε στο 43%.

Η Αλβανία θέτει νέο στόχο: Τουρισμός όλο τον χρόνο

Η Αλβανία επιδιώκει να επεκτείνει τον τουρισμό της όλο τον χρόνο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Η χώρα εγκαταλείπει το παραδοσιακό μοντέλο του “ήλιου και της θάλασσας” που προσφέρουν οι γείτονές της, με στόχο να επαναπροσδιοριστεί ως ένας ποιοτικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών.

Επίσης, η Αλβανία στρέφεται στον αγροτουρισμό και στον οικοτουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον χειμώνα το ενδιαφέρον προσέλκυσε ο 273 χιλιομέτρων ποταμός Vjosa, που αναφέρεται ως ο “τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης” μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να μετατρέψει τη λεκάνη απορροής και τους παραποτάμους του σε νέο εθνικό πάρκο – το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη.