Eργασία και χαρά… Γίνεται!

Μια ανάσα πριν τον Αύγουστο ονειρευόμαστε παραλίες και ξέγνοιαστες στιγμές, παιχνίδια με τα παιδιά, χαλάρωση, διασκέδαση και γενικότερα όλα αυτά που μας κάνουν χαρούμενους!

Η εργασία δεν είναι μέσα σε αυτά… στις διακοπές, αλλά μήπως πρέπει επιτέλους να βρούμε τη χαρά στην εργασία… αφού τις περισσότερες ώρες της μέρας μας δουλεύουμε;

Πάμε να απαντήσουμε σε μερικές βασικές ερωτήσεις – δείτε το σαν καλοκαιρινό κουίζ – για να δούμε στο τέλος τι πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξουμε ώστε να πετύχουμε το πολυπόθητο  Χαρά και Εργασία!

Έχεις πάθος για τη δουλειά σου; Σ΄αρέσει η συνεργασία με την ομάδα σου;

Σύμφωνα με την Jenny Cheng, στέλεχος της Google, πριν αναλάβει τη δουλειά, έκανε δύο ερωτήσεις στον εαυτό της με σκοπό να είναι σίγουρη ότι η θέση ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους στόχους της: «Έχω πάθος για αυτή τη δουλειά;» και «Είμαι ενθουσιασμένη που θα δουλέψω με αυτήν την ομάδα;»

Το μυστικό για την οικοδόμηση μιας «πιο ευτυχισμένης, πιο επιτυχημένης καριέρας», σύμφωνα με την Cheng, μπορεί να συνοψιστεί σε δύο κανόνες: Βρείτε δουλειά για την οποία είστε παθιασμένοι και άτομα με τα οποία σας αρέσει να δουλεύετε.

Μήπως λες πάντα ναι; Βάλε όρια!

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που – αν όντως λες πάντα ναι – σταδιακά μετατρέπει τη χαρά της εργασίας σε δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση και συνεχή πίεση. Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο να λέμε ναι σε όλα στη δουλειά και να μην βάζουμε όρια. Όμως ας σκεφτούμε τα εξής: Όταν απαντάς θετικά σε κάθε αίτημα συναδέλφου για βοήθεια, συμβουλές κτλ χάνεις πολύτιμο χρόνο! Επιπλέον, διακόπτεις τη δική σου δουλειά και ασχολείσαι με κάτι/ κάποιον χωρίς να το θέλεις πραγματικά – κι ας απαντάς θετικά… Αγνοώντας ωστόσο τις δικές σου επιθυμίες, για να μην έρθεις σε αντιπαράθεση ή σύγκρουση, βλάπτεις τον εαυτό σου, την παραγωγικότητά σου και γενικότερα τη σχέση με την εργασία σου.

Τι γίνεται με τα deadlines; Aκόμα και όταν τα θεωρείς ανέφικτα, λες ναι; Αυτή η στάση είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί η πρόθεσή σου να κάνεις πάντα τα αδύνατα δυνατά να σε κάνει να απομακρύνεσαι συναισθηματικά από την εργασία σου, επειδή σου φέρνει πολλή πίεση αλλά όχι πολλή ικανοποίηση.

Μultitasking… όλη μέρα;

Το multitasking δεν είναι αποτελεσματικό σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έχει επιπτώσεις στη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα! Εσείς νομίζετε ότι κερδίζετε χρόνο αλλά συχνά χάνετε! Είναι προτιμότερο να εστιάσετε σε ένα πράγμα τη φορά και να το ολοκληρώσετε.

Tips για χαρούμενους εργαζόμενους

– Να οργανώνεις τον χώρο σου γιατί το χάος δεν ευνοεί τη χαρά στην εργασία.

– Να λες μπράβο στον εαυτό σου! Δεν το κάνουμε συχνά αλλά η επιβράβευση μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε.

– Να αποδεχτείς τους συναδέλφους σου! Όπως σε κάθε σχέση έτσι και στη δουλειά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους! Μπορούμε πάντα όμως να βάλουμε όρια και να τηρήσουμε επαγγελματική στάση. Συνάδελφοι είναι άλλωστε, όχι – απαραίτητα – φίλοι.