Μάθε πώς θα μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα!

Η ανάγκη να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι επιτακτική. Ακούγεται βαρύγδουπο και δύσκολο για πολλούς, όμως δεν είναι! Αρκούν μικρές αποφάσεις που επιφέρουν σταδιακά μεγάλες αλλαγές.

Ας ξεκινήσουμε τα απλά μαθήματα μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος!

Το τρίπτυχο είναι: μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση. Είναι καιρός πια να μειώσουμε δραστικά τα πλαστικά μιας χρήσης και να αρχίσουμε πιο σοβαρά να επαναχρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε αντί να το πετάμε στα σκουπίδια. Τσάντες για ψώνια, μπουκάλια για νερό και άλλα δοχεία και συσκευασίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά, δεν πρέπει να καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων. Επιπλέον, πολλοί από μας δεν ασχολούνται με το τι πρέπει να πετάξουν και πού! Είναι βασικό να ταξινομούμε τα σκουπίδια και να διαχωρίζουμε όσα προορίζονται για ανακύκλωση.

Πες μου τι τρως…
Για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα πρέπει να εξερευνήσουμε τις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε με βάση τα φυτά και να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Ακόμη, να προτιμάμε την τοπική αγορά και τα βιολογικά τρόφιμα. Κάτι που είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι είναι να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Ο σωστός προγραμματισμός και η αποθήκευση θα μας βοηθήσουν.

Έξυπνη μετακίνηση
Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα όταν επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας να μετακινούμαστε όσο γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, όταν για μικρές αποστάσεις επιλέγουμε να περπατάμε ή να παίρνουμε το ποδήλατό μας. Αυτό φυσικά και δεν μπορεί να γίνεται πάντα. Οπότε, καλό είναι να επιλέγουμε αποδοτικό σε καύσιμα ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα.

 

Ενέργεια και νερό
Ακόμα όλες οι συσκευές σας είναι συνδεδεμένες άσκοπα; Αυτό πρέπει να αλλάξει! Επίσης, η χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων LED και η “συνετή” θέρμανση και ψύξη του χώρου συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Αναφορικά με το νερό, είναι σκόπιμο να έχετε βρύσες χαμηλής ροής και να μην γίνεται υπερβολική χρήση νερού σε καθημερινές συνήθειες όπως το πλύσιμο ρούχων, πιάτων κ.α. Επιπλέον, αν υπάρχουν διαρροές πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι βλάβες που τις προκαλούν.

Tips
– Να προτιμάς συσκευασίες προϊόντων καθημερινής χρήσης /πολλαπλών χρήσεων από υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι, μπαμπού ή γυαλί.
– Βελτίωσε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι και στο γραφείο με φυτά και διάλεξε έπιπλα κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά.
– Fast fashion με μέτρο! Η βιώσιμη μόδα επικεντρώνεται στην ηθική παραγωγή. Δεν έχει τόση σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα.
– Υπάρχουν brands φιλικά στο περιβάλλον! Ενημερώσου για αυτά και κρίνε πριν προβείς σε μία αγορά. Επίσης, μην καταναλώνεις άσκοπα, να σκέφτεσαι τι χρειάζεσαι και τι είναι περιττό και πιθανό σύντομα να θέλεις να το ξεφορτωθείς…
– Ενημερώσου για την κομποστοποίηση! Είναι ένας άμεσος και αποδοτικός τρόπος ανακύκλωσης. Πολλά οικιακά απορρίμματα μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Ήξερες ότι…
– Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey & Company, αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΑΙ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 127 δισ. δολάρια.
– Ο μέσος κάτοικος του πλανήτη αγοράζει σήμερα 60% περισσότερα ρούχα σε σχέση με παλιότερα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen Macarthur, κάθε δευτερόλεπτο αποτεφρώνεται ή εναποτίθεται σε μια χωματερή το περιεχόμενο ενός φορτηγού σε ρούχα.
– Χρειάζονται περίπου 9 τόνοι νερού για να δημιουργηθεί ένα τζιν παντελόνι.
– Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, μετά τη μελέτη διατροφολογικών δεδομένων 55.000 ανθρώπων διαπιστώθηκε ότι: όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή, “παράγουν” μόλις το 30% των διατροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αντίστοιχο όσων καταναλώνουν συχνά κρέας. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν από τρεις έως και 100 φορές περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκριτικά με τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
– Η βιομηχανία τροφίμων εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το 70% της παγκόσμιας χρήσης γλυκού νερού και το 78% της ρύπανσης των γλυκών υδάτων.

Dataphoria: Υπολογίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων
Η startup Dataphoria μπορεί να υπολογίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας επιχείρισης, προϊόντων και υπηρεσιών, με αξιόπιστες και διεθνώς εγκεκριμένες μεθοδολογίες. Χρησιμοποιώντας τους δικούς της εξειδικευμένους αλγόριθμους στη διαχείριση, την ανάλυση και την οπτικοποίηση δεδομένων βιωσιμότητας, παρέχει εξατομικευμένες λύσεις δεδομένων προκειμένου να επιταχύνει την απόδοση στα κριτήρια ESG και τη μετάβαση στην αειφορία.