Συνδρομητικό Facebook και Instagram: Έρχονται!

Photo illustration Meta logo and Facebook - Instagram seen displayed on a smartphone In Brussels - Belgium on 08 October 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)

Καθημερινά σκρολάρεις σε Facebook και Instagram δωρεάν! Συχνά προσπερνάς διαφημίσεις που δεν σε ενδιαφέρουν και θα ήθελες να μην υπήρχαν καν. Τι θα έλεγες για μια συνδρομή στο Facebook και στο Instagram;

Η Meta Platforms διερευνά την εφαρμογή ενός νέου πλάνου χρήσης για τους χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, με αντίτιμο που θα φτάνει μέχρι και 14 δολάρια, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε εκδόσεις του Instagram ή του Facebook που δεν θα έχουν διαφημίσεις ή που εκείνοι θα συμφωνούν με εξατομικευμένες διαφημίσεις ώστε να χρησιμοποιούν δωρεάν εκδόσεις.

Το πιθανότερο σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα είναι η  Meta να χρεώνει γύρω στα 10 ευρώ τον μήνα σε έναν υπολογιστή γραφείου για έναν λογαριασμό στο Facebook ή το Instagram και περίπου 6 ευρώ για κάθε πρόσθετο συνδεδεμένο λογαριασμό. Πώς σας φαίνεται; Τι γίνεται τώρα με τις κινητές συσκευές; Εδώ η τιμή για έναν ενιαίο λογαριασμό θα ανεβαίνει στα 13 ευρώ περίπου, καθώς η Meta θα συνυπολογίσει τις προμήθειες που χρεώνονται από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google.

Η… τιμωρία

Η Μeta Platforms πρόσφατα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 390 εκατομμυρίων ευρώ από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας και της ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη νομική βάση «συμβόλαιο» με σκοπό να στέλνει στους χρήστες διαφημίσεις με βάση την online δραστηριότητά τους.

Τι έγινε μετά; Η Meta Platforms ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από τους χρήστες στην ΕΕ τη συγκατάθεσή τους και στη συνέχεια να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις. Επιπρόσθετα, η Meta δήλωσε στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές την πρόθεσή της να αναπτύξει το σχέδιο χωρίς διαφημίσεις – το αναφέρει “συνδρομή χωρίς διαφημίσεις” (Subscription No Ads-SNA), το επόμενο διάστημα για τους χρήστες στην ΕΕ.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που η Meta εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης επί πληρωμή του Facebook και του Instagram χωρίς διαφημίσεις για τους χρήστες που διαμένουν στην ΕΕ… Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες!