Οι βρώσιμες μπαταρίες, ο συνάδελφος ρομπότ και τα… γρήγορα παπούτσια!

Τη χρονιά που διανύουμε έγιναν πολλές και σημαντικές εφευρέσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής μας και κάνουν upgrade στην καθημερινότητά μας.

Πάμε να δούμε ορισμένες πολύ ιδιαίτερες εφευρέσεις…

Μπαταρίες που τρώγονται
Συχνά οι μπαταρίες καταλήγουν στο στομάχι παιδιών, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Ερευνητές από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μιλάνο ανέπτυξαν μία μικρού μεγέθους επαναφορτιζόμενη μπαταρία που είναι εξ ολοκλήρου βρώσιμη! Η συγκεκριμένη μπαταρία, που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μια μικρή συσκευή LED για περισσότερα από 10 λεπτά, είναι πολύ πιο “φιλική για τα παιδιά” καθώς θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των τραυματισμών. Επιπλέον, μελλοντικά θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για ιατρικές συσκευές οι οποίες είναι ενσωματωμένες στο σώμα.

Phoenix: εργάζεται και σκέφτεται σαν άνθρωπος
Για τα κατορθώματα της ΑΙ έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Τώρα θα αναφερθούμε στο ρομπότ με το όνομα Phoenix, που σκέφτεται και ενεργεί σαν κανονικός υπάλληλος. Το ανθρωποειδές ρομπότ επέλεξε, συσκεύασε, ​​σημείωσε και δίπλωσε ρούχα σε ένα κατάστημα ρούχων στο Langley του Καναδά. Ο Geordie Rose, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Sanctuary AI λέει ότι «ο στόχος είναι τα ρομπότ γενικής χρήσης μας να είναι ικανά να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι».

Τα γρήγορα και έξυπνα ηλεκτρικά παπούτσια
Τα Moonwalkers είναι τα παπούτσια του μέλλοντος αφού μας επιτρέπουν να περπατάμε κανονικά αλλά όποτε χρειάζεται γρήγορα! Λειτουργούν με μπαταρία και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αντιληφθούν πότε επιταχύνουμε ή επιβραδύνουμε και προσαρμόζονται ανάλογα, καθώς περπατάμε. Μπορούμε να περπατάμε με ταχύτητες έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή 250% πιο γρήγορα από το μέσο βάδισμα. Με αυτά τα παπούτσια θα φτάνουμε πολύ πιο γρήγορα στον προορισμό μας!

Σημαντικές εφευρέσεις για τα παιδιά
Το SensAlert και τα Lego Braille είναι δύο εφευρέσεις με… ενσυναίσθηση που ωφελούν τα παιδιά. Το SensAlert είναι ένα αφαιρούμενο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει την παρουσία παιδιών στο αυτοκίνητο. Έτσι, συμβάλλει στο να μην ξεχνούν οι γονείς και οι φροντιστές τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Το κάθισμα συνδέεται αυτόματα στο smartphone του οδηγού μέσω Bluetooth, ενεργοποιώντας τον συναγερμό σε περίπτωση που ένα παιδί μείνει αφύλακτο στο αυτοκίνητο.
Τα τουβλάκια Lego Braille απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και τα βοηθούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αφής. Τα κομμάτια είναι συμβατά με όλα τα προϊόντα Lego. «Τα αναπτύξαμε για όλους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά με προβλήματα όραση και τα μέλη της οικογένειάς τους να μπορούν να μάθουν Braille», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rasmus Jensen, εκπροσωπος της Lego.