Ποιοι θα κάνουν στροφή στο επιχειρείν;

Κάποιοι ονειρεύονται την τέλεια δουλειά σε μια επιχείρηση… Το 50% όσων ανήκουν στην Gen Z όμως έχει άλλα όνειρα: θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους.

Έχοντας ως ζητούμενο την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής οι εκπρόσωποι της γενιάς Z προβληματίζονται έντονα για τα θέματα της καριέρας τους. Δεν κυνηγάνε τόσο την επιτυχία όσο τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής τους ζωής, μέσα από περισσότερο ελεύθερο χρόνο, έχοντας όμως και την επιθυμία να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο! Ζητάνε πολλά;

Σύμφωνα με την έρευνα των Samsung και Morning Consult, το 50% των νέων θέλουν να παραιτηθούν και να κάνουν κάτι δικό τους. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, 16 ως 25 ετών. Αυτό που έδειξε η έρευνα είναι ότι οι νέοι δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας. Αντίθετα, προτιμούν τα ευέλικτα ωράρια που τους δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι επιθυμούν να κάνουν κάτι που να αξίζει, να κάνουν τη διαφορά!

Gen Z και επιχειρείν, πάνε μαζί;
Πολλοί βλέπουν ως την ιδανική λύση για την επαγγελματικό τους μέλλον να καταφέρουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν όπως θέλουν και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

«Αυτό που κάποτε έμοιαζε μονόδρομος, δηλαδή η απόκτηση μίας full time δουλειάς, έχει πλέον αποκτήσει διακλαδώσεις», είπε στο CNBC η Αnn Woo, head of corporate της Samsung Electronics America. «Η ιδέα του να ηγηθώ μιας καριέρας που σχεδιάζω εγώ και έχει όλα τα στοιχεία που θέλω είναι μια ισχυρή πηγή κινήτρων και ενδυνάμωσης που νομίζω ότι είναι μοναδική για τη Gen Z, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες γενιές».

Oι δημιουργοί – Μια νέα κατηγορία επιχειρηματιών
Aπό τους gamers μέχρι τους business coaches και τους δημιουργούς περιεχομένου στα social media, παρατηρούμε μία πολλά υποσχόμενη κατηγορία επιχειρηματιών που επεκτείνεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube τους παρέχουν χώρο για να δημιουργήσουν και να ξεδιπλώσουν το επιχειρηματικό τους ταλέντο.

Είναι συνεργάσιμοι;
Προηγούμενη έρευνα του ResumeBuilder που εξέτασε 1.344 άτομα που βρίσκονταν σε διευθυντικές θέσεις σε διαφορετικούς κλάδους στις ΗΠΑ και ρωτήθηκαν πώς είναι να δουλεύεις με προσωπικό που γεννήθηκε το 1997 και μετά, έδειξε ότι η Gen Z είναι η πιο δύσκολη γενιά για να συνεργαστείς. Ειδικότερα, περίπου το 49% δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συνεργαστείς με άτομα που ανήκουν στην Gen Z, ενώ το 79% δήλωσε ότι είναι η πιο σκληρή γενιά στον εργασιακό χώρο.