Προσωπικότητα: Βρες τι τύπος είσαι!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τους 4 βασικούς τύπους προσωπικότητας!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τις συμπεριφορές προέκυψε ότι υπάρχουν 4 βασικοί τύποι προσωπικότητας: αισιόδοξος, απαισιόδοξος, έμπιστος, ζηλιάρης. Το 90% του πληθυσμού κατατάσσεται σε αυτές τις κατηγορίες. Στη μελέτη, με έδρα τη Μαδρίτη, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εθελοντές.

Πάμε να δούμε τους 4 τύπους και να βρούμε πού ανήκουμε!

Ο αισιόδοξος
Βλέπει τα πράγματα πάντα με θετική ματιά και είναι συνεργάσιμος. Θέλει και προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους. Στηρίζει τους φίλους του και την οικογένειά του και δεν το βάζει εύκολα κάτω. Πιστεύει ότι και στις δύσκολες καταστάσεις θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει και δεν εστιάζει στα αρνητικά, γι’ αυτό και οι άλλοι επιδιώκουν να τον συναναστρέφονται. Συχνά ασχολείται με τον εθελοντισμό, γιατί επιθυμεί να προσφέρει, και είναι άνθρωπος με μεγάλη ψυχική αντοχή.

Ο απαισιόδοξος
Στον αντίποδα έχουμε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας που επικεντρώνεται πάντα στα αρνητικά. Αυτός βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, ακόμα κι όταν γίνονται βήματα εξέλιξης εστιάζει στο ότι είναι μικρά. Είναι πολύ αγχώδης και τείνει να χάνει εύκολα το κίνητρο – και τον έλεγχο – μετά από μία αποτυχία. Έχει συνήθως χαμηλές προσδοκίες για να μην απογοητεύεται.

Ο έμπιστος
Εδώ συναντάμε κάποιον που πιστεύει πολύ στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. Είναι υποστηρικτικός, προσπαθεί για αυτό που είναι δίκαιο, είναι ευγενικός και μπορεί «να βρίσκει άκρη», έχει τον τρόπο! Έχει επίσης την ουσιαστική επιθυμία να μαθαίνει πράγματα για τους γύρω του και αγαπά την αυτοεξέλιξη. Του αρέσει το μακρύ ταξίδι της αυτογνωσίας.

Ο ζηλιάρης
Και μπορεί όλοι να πούμε «δεν ανήκω σίγουρα σε αυτή την κατηγορία», ωστόσο στην έρευνα το 30% των συμμετεχόντων βρισκόταν… ακριβώς εδώ! Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος προσωπικότητας. Εδώ συναντάμε αυτόν που δεν θέλει με τίποτα κάποιος άλλος να είναι καλύτερος από αυτόν σε κάτι και συχνά παραλογίζεται. Δεν πιστεύει αρκετά στον εαυτό του και στις ικανότητές του και ζηλεύει αυτά που καταφέρνουν οι άλλοι. Έτσι προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί, ακόμα κι αν κάνει κάτι που ίσως να μην τον συμφέρει ή να αδικείται από τις επιλογές του. Αυτός που ανήκει στον συγκεκριμένο τύπο θα μας αποτρέψει να πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας επειδή εκείνος φοβάται να πραγματοποιήσει τα δικά του.

Σε ποιον τύπο πιστεύετε – στ’ αλήθεια – ότι ανήκετε;