Biohacking: H Do It Yourself αναβάθμιση της ευεξίας μας!

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να γίνεις χάκερ του εαυτού σου για να κάνεις ένα upgrade και να νιώσεις καλύτερα;

Με τον όρο biohacking εννοούμε τη διαδικασία υιοθέτησης αλλαγών στον τρόπο ζωής μας με σκοπό να καταφέρουμε να… χακάρουμε τη βιολογία του σώματός μας! Έτσι, τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία μας θα είναι σημαντικά!
Το biohacking είναι κάτι που ουσιαστικά κάνουμε μόνοι μας… Εμείς για εμάς! Μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στο lifestyle μας μπορούμε να πετύχουμε την αναβάθμισή μας. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με πολλές πτυχές της ζωής μας, από τη διατροφή και την άσκηση, μέχρι τις συνήθειες του ύπνου και την παρακολούθηση της υγείας μας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να πετύχει αυτό το πρότζεκτ είναι να μάθουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας. Κρίνεται απαραίτητη η καθοδήγηση ειδικών και βέβαια δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές και ακρότητες.

Πάμε να μας χακάρουμε;

Αλλαγές στη διατροφή

Όταν παρατηρούμε πως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μας επηρεάζουν αρνητικά κάθε φορά που τις καταναλώνουμε, πρέπει να τις αποφεύγουμε ή τουλάχιστον να τις περιορίσουμε! Η βοήθεια ενός ειδικού είναι πολύτιμη για να εντοπίσουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει όταν επιλέγουμε συγκεκριμένες τροφές και ποιες είναι οι συνέπειές τους -ενδεχομένως κάποια συγκεκριμένα συστατικά μας προκαλούν δυσφορία ή άλλα προβλήματα και διαταραχές. Είναι σημαντικό επίσης να ξέρουμε ότι η διαρκής κόπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη σωστή διατροφή!

Ύπνος και ευεξία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Επιπρόσθετα, έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και συνδέεται με κατάθλιψη κ.α. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναπροσδιορίσουμε το πρόγραμμα του ύπνου και της ξεκούρασής μας. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να είναι ο κιρκαδικός ρυθμός μας υπό έλεγχο. Πριν κοιμηθούμε οι οθόνες είναι εμπόδια για τον καλό και ήρεμο ύπνο. Μισή ώρα πριν πάμε για ύπνο ας αποσυνδεθούμε! Θα μας κάνει καλό!

Βάζουμε την κίνηση στη ζωή μας

Η καθιστική ζωή είναι δεδομένη. Καθόμαστε στο γραφείο μας πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη. Καθόμαστε στη συνέχεια στον καναπέ μας πάλι μπροστά από μία οθόνη. Ε! Ας κάνουμε μερικά διαλείμματα κίνησης! Είσαι στο γραφείο αλλά μπορείς να μην πάρεις το ασανσέρ – έστω κάποιες μέρες την εβδομάδα. Ή πάρε το ασανσέρ αλλά σταμάτα 2 ορόφους πριν και συνέχισε περπατώντας. Οι μικρές αλλαγές σταδιακά φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φυσικά, αν μας γίνουν συνήθειες! Οπότε το μυστικό είναι να μην εξαντλούμε τον εαυτό μας και μετά να τα παρατάμε, αλλά να εντάσσουμε μικρές καλές συνήθειες και να πάμε βήμα-βήμα. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα μέσα στη μέρα μας χωρίς να το καταλάβουμε! Αντί να ζητάμε από κάποιον άλλον που βρίσκεται στην κουζίνα να μας φέρει κάτι, ας πάμε εμείς να το πάρουμε μόνο και μόνο για να κινηθούμε. Ας προσφερθούμε να σερβίρουμε εμείς τους άλλους για να σηκωθούμε από την καρέκλα μας. Ας πάμε εμείς τον σκύλο μας βόλτα – όχι συνέχεια όποιος είναι πιο “εύκολα διαθέσιμος”. Ακόμα και λίγες φορές την εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αρκεί να κάνουμε την αρχή!

Ώρα για διαλογισμό

Αφού μιλήσαμε για διατροφή, ύπνο και άσκηση πάμε τώρα σε κάτι που με το οποίο δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι. Ο διαλογισμός σε πολλούς είναι μια άγνωστη πρακτική. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο διαλογισμός είναι μια εγκεφαλική διεργασία που μας ωφελεί. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η καθιέρωση καθημερινής πρακτικής διαλογισμού μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά. Υπάρχουν εφαρμογές σε smartphone που μας βοηθούν να εισαχθούμε στον διαλογισμό.

Γείωση και σύνδεση με τη φύση

Θα έχετε ακούσει ότι μας κάνει καλό να περπατάμε συχνά ξυπόλυτοι. Είναι πραγματικά ωφέλιμο να περπατάμε ξυπόλυτοι στην άμμο ή στο γρασίδι. Αυτή η γείωση είναι ευεργετική, σημαίνει ότι επιτρέπουμε στα πόδια μας να συνδεθούν με το έδαφος. Όταν περπατάμε ξυπόλητοι, τα πόδια μας λειτουργούν ως ηλεκτρικός αγωγός. Η γείωση μπορεί μεταξύ άλλων να βελτιώσει τον ύπνο και να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονών. Επίσης, η επαφή με τη φύση έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ψυχολογία μας και όχι μόνο. Μία φορά την εβδομάδα μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο έξω! Μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες με τα παιδιά και τους φίλους μας σε πάρκα, στην εξοχή, στο βουνό ή κοντά στη θάλασσα. Είναι κάτι που θα μας προσφέρει αναζωογόνηση.

Η εμμονή της Silicon Valley για το biohacking: Tι συμβαίνει με τα στελέχη τεχνολογίας

Το biohacking αποτελεί τάση μεταξύ των στελεχών τεχνολογίας της Silicon Valley που αναζητούν συνεχώς καινοτόμους τρόπους για τη βελτιστοποίηση της υγείας και της απόδοσής τους. Με δεδομένο ότι η επιτυχία είναι συχνά συνώνυμη με την καινοτομία, τα στελέχη στρέφονται στο biohacking για να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες, την ευεξία και τη συνολική παραγωγικότητά τους. Στις πρακτικές τους περιλαμβάνεται η χρήση τεχνολογιών αιχμής, αλλά και ασυνήθιστες δίαιτες και πειραματικές – ακόμα και αμφιλεγόμενες διαδικασίες…
Μια βασική πτυχή αυτού του κινήματος biohacking είναι η επιδίωξη της γνωστικής βελτίωσης. Τα στελέχη διερευνούν τρόπους για να ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία για να οξύνουν την εστίασή τους και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Από εξειδικευμένες δίαιτες, όπως η κετογονική και η διαλείπουσα νηστεία, έως τις εξατομικευμένες ρουτίνες φυσικής κατάστασης, πολλά στελέχη καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχουν τη μέγιστη σωματική υγεία. Μερικοί επιλέγουν ακόμη θεραπείες όπως η κρυοθεραπεία και η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να προωθήσουν τη μακροζωία και να έχουν περισσότερη ενέργεια.