8)It’s French Fry Day!

Για τις τηγανιτές πατάτες έχουν γίνει μεγάλες μάχες στο τραπέζι! Έστω και μία πατάτα που κάποιος τόλμησε να πάρει από το πιάτο του άλλου αρκεί για να πυροδοτήσει την κατάσταση… ειδικά αν πρόκειται για την τελευταία πατάτα!

Πόσα παρόμοια σκηνικά ακούσαμε και ζήσαμε… εντάξει μερικοί τα ζούμε ακόμα!

Τα νέα είναι καλά σήμερα: It’s French Fry Day!  Γι’ αυτό πάμε να δούμε την ιστορία της!

Η κόντρα της πατάτας

Βέλγιο και Γαλλία διεκδικούν την προέλευση της τηγανιτής πατάτας. Από τη μία πλευρά έχουμε τους Βέλγους που υποστηρίζουν πως οι Γάλλοι έμαθαν από αυτούς τι σημαίνει τηγανιτή πατάτα και τους έκλεψαν την ιδέα. Από την άλλη οι Γάλλοι επισημαίνουν πως η βέλγικη ιστορία, που χρονολογείται 100 χρόνια πριν την αντίστοιχη γαλλική, είναι μύθος και πως η παράδοση της τηγανιτής πατάτας ξεκίνησε στο Παρίσι.

Η βελγική εκδοχή

Στην Ευρώπη οι πατάτες εισάγονται από τους Ισπανούς το 1537. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι πατάτες είχαν ταξιδέψει -εκτός από την Ισπανία- και στην Ιταλία. Οι πατάτες τότε είχαν πικρή γεύση και ήταν πολύ μικρές. Η μεγάλη ανακάλυψη της τηγανιτής πατάτας προέκυψε στο Βέλγιο στα μέσα του 17ου αιώνα και συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στη Λιέγη. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να τρώνε πολύ μικρά ψάρια, αλλά μία μέρα που είχε πολύ κρύο και δεν μπορούσαν να ψαρέψουν, αντί για ψάρια τηγάνισαν πατάτες σε σχήμα μικρών ψαριών.

Η γαλλική εκδοχή

Το 1748 η γαλλική Βουλή αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή της πατάτας στη χώρα με την αιτιολογία πως προκαλεί λέπρα. Ο Αντουάν Αυγουστίν Παρμεντιέ, ένας στατιωτικός γιατρός που ήταν φυλακισμένος στην Πρωσία κατά τη διάρκεια του επταετή πολέμου (1755-1764) επειδή έτρωγε συνεχώς πατάτες στη φυλακή συνειδητοποίησε πως όσα πίστευαν στη χώρα του για το συγκεκριμένο φαγητό δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι, όταν ο Παρμεντιέ αποφυλακίστηκε ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους Γάλλους πως πρέπει να τρώνε πατάτες! Σταδιακά οι πατάτες έγιναν από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Γάλλων και όχι μόνο!

 

ΠατατοTip

Αν σ’ αρέσουν οι έξτρα τραγανές τηγανιτές πατάτες δοκίμασε το παρακάτω tip: Αφού κόψεις ψιλές τις πατάτες (να είναι όλες σε παρόμοιο μέγεθος), τις βάζεις για μισή ώρα σε νερό. Μετά τις στραγγίζεις, τις σκουπίζεις καλά και τις τηγανίζεις.

Της Βένιας Αντωνίου