2+1 μυστικά επιτυχίας που πρέπει να μάθεις!

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να κατακτήσουμε την επιτυχία.

Η κλασική ερώτηση που γίνεται σε ανθρώπους που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον τομέα τους είναι αν υπάρχει κάποιο “μυστικό” που τους οδήγησε στην επιτυχία.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά… μυστικά. Σε αυτό το άρθρο όμως θα σταθούμε σε τρία που είναι πιο… σπάνια.

-Μάθε να καθυστερείς την επιβράβευση

Έχετε ακούσει για το Πείραμα με το Ζαχαρωτό; Το 1972 ερευνητές έβαλαν ένα ζαχαρωτό μπροστά σε ένα μικρό παιδί, και του υποσχέθηκαν ακόμα ένα εάν μπορούσε να κρατηθεί και να μην το φάει, ενώ ο ερευνητής θα έβγαινε από το δωμάτιο για 15 λεπτά. Επόμενες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό να φάνε το ζαχαρωτό  μετέπειτα στη ζωή τους είχαν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, υψηλότερες βαθμολογίες και μικρότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών. Ήταν επίσης πιο ικανοί στη διαχείριση του άγχους.

-Να είσαι συνεπής και στα “μικρά”

Είναι σημαντικό να μην αναβάλεις υποχρεώσεις που θα σου πάρουν λιγότερα από δύο λεπτά για να τις κάνεις! Μην τα αφήνεις για μετά… Και τα μικρά έχουν σημασία γιατί καλλιεργείται η νοοτροπία του “αργότερα” και σιγά σιγά αναβάλλονται και τα πιο σημαντικά. Να δεσμεύεσαι να κάνεις κάτι κάθε μέρα! Και να δίνεις αναφορά… στον εαυτό σου. Επίσης, να είσαι συνεπής απέναντι στους συναδέλφους σου. Η επιτυχία απαιτεί και ομαδική προσπάθεια. Μην είσαι ο αδύναμος κρίκος.

-Κάνε πως έχεις (σχεδόν) φτάσει…

Ναι, δεν τα ξέρουμε όλα, αλλά δεν είναι ανάγκη να φερόμαστε με ηττοπάθεια ή να υποτιμάμε τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας. Για παράδειγμα αυξάνονται οι αρμοδιότητές μας… Οκ, ανεβαίνουμε πίστα αλλά δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι φοβόμαστε πως δεν θα τα καταφέρουμε και να έχουμε πεσιμιστική διάθεση. Δεν είναι αυτή η στάση που ταιριάζει σε αυτό που θέλουμε να φτάσουμε, στην επιτυχία. Το κλειδί είναι, αντί να στέκεσαι στον φόβο, να τολμάς να εξελίσσεσαι συνεχώς και αυτή η διαρκής διαδικασία εξέλιξης και μάθησης θα σε φέρει εκεί που πρέπει να πας.