Μπορντό: Η “Ωραία Κοιμωμένη” της Γαλλίας, που θα σας μεθύσει

Τον 19ο αιώνα, ο Βίκτωρ Ουγκό είχε πει: «Πάρτε τις Βερσαλλίες, προσθέστε την πόλη της Αµβέρσας και θα έχετε το Μπορντό». Και δεν είχε άδικο, αφού πρόκειται για μια από τις ωραιότερες  πόλεις της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που θεωρείται και «οινική πρωτεύουσα της χώρας». 

Το Μπορντό, η «Ωραία Κοιμώμενη», όπως το λένε οι Γάλλοι, με την αριστοκρατική του αύρα θυμίζει αρκετά το Παρίσι – το οποίο με το γρήγορο τρένο απέχει μόλις δύο ώρες. Το άλλοτε γκρίζο ναυτιλιακό κέντρο στις όχθες του ποταμού Garonne πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς στη χώρα, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών εξαιτίας των chateau κρασιού, όπου θα μάθετε τα πάντα για την οινική διαδικασία και θα δοκιμάσετε εκλεκτές ετικέτες κρασιού. Άλλωστε, όπως λένε, «στο Μπορντό µια µέρα χωρίς κρασί είναι µια µέρα χωρίς ήλιο»!

Τι να κάνετε στην πόλη του Μπορντό 

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από τη δυτική όχθη του Garonne, γνωστή ως Port de la Lune (λιμάνι του φεγγαριού), εξαιτίας του σχήματος της, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.  Εδώ βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα σημαντικότερα αξιοθέατα. 

Περάστε από την Place de la Bourse, την εντυπωσιακή πλατεία στην οποία δεσπόζει το παλάτι Palais de la Bourse, το οποίο φτιάχτηκε για τον Λουδοβίκο τον 15ο. Από το 2006, έχει προστεθεί και ένα πολύ εντυπωσιακό σιντριβάνι, το Μiroir d’Εau de Bordeaux, ένας «καθρέφτης νερού», ο μεγαλύτερος στο είδος του στον κόσμο με εμβαδόν 3.450 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Jean Max Llorca, κατασκευασμένο από πλάκες γρανίτη, οι οποίες καλύπτονται από λίγα εκατοστά νερού. Η αντανάκλαση πάνω τους χαρίζει ένα υπέροχο θέαμα ειδικά τις νυχτερινές ώρες.  

Συνεχίστε στην κεντρική  Place Pey Berland και θαυμάστε τον καθεδρικό ναό  Saint-André με τα δύο επιβλητικά κωδωνοστάσια. Από το καμπαναριό του, μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της πόλης από ψηλά.

Επισκεφτείτε τους αμπελώνες στα πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά Saint-Émilion και Margaux 

Το Μπορντό αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιών με ονομασία προέλευσης ολόκληρου του πλανήτη. Το μυστικό της γεύσης τους κρύβεται στο υπέδαφος της Ακουιτάνιας, που είναι πλούσιο σε ασβεστόλιθο.   

Οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του Μπορντό 

Πρώτη γαστρονομική στάση η Marché de Capucins, μια πολύ ζωντανή αγορά, η οποία λειτουργεί από τον 19ο αιώνα. Εδώ θα βρείτε οικονομικά μικρά εστιατόρια με θαλασσινά και όστρακα, για τα οποία φημίζεται η περιοχή. Δοκιμάστε το παραδοσιακό πιάτο με τα μύδια, που σερβίρεται σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές μαζί με τηγανητές πατάτες. 

Για τους γκουρμέ τύπους, το χαβιάρι της Ακουιτάνιας είναι από τα καλύτερα, ενώ να ξέρετε πως το δημοφιλές lamproie à la bordelaise, ένα ψάρι που μοιάζει με χέλι και μαγειρεύεται στο αίμα του, ήταν το αγαπημένο πιάτο των βασιλιάδων.   

Το κλασικό μπορντολέζικο πιάτο όμως είναι το entrecôte a la Bordelaise -ένα μεγάλο κομμάτι βοδινού κρέατος, μαγειρεμένο πάνω σε αμπελόφυλλα και γαρνιρισμένο με σος κόκκινου κρασιού, αλλά και το Boeuf de Bazas, με κρέας από μοσχάρια που εκτρέφονται αποκλειστικά στην περιοχή. 

Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα canele, το τοπικό τους γλύκισμα, αλλά και το Lillet, ένα δροσερό blend κρασιών και φρούτων. 

Extra tip: Το Μπορντό ψηφίζεται και για την τέχνη της επιπλοποιίας και τα vintage αντικείμενα, τα οποία θα βρείτε σε μικρές αντικερί, ή στην περίφημη αγορά του Marche Aux Puces, που λειτουργεί τις Κυριακές.