3)Η προστασία της μεσογειακής φώκιας είναι στο χέρι μας!

Από το 1988, η εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm) δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον πλανήτη. Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα τον μεγαλύτερο πληθυσμό φωκών μέσα στη Μεσόγειο, διάσπαρτο σε ολόκληρο το Αιγαίο και το Ιόνιο.

Η βασική φιλοσοφία της επιστημονικής έρευνας της MOm είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων και ακριβέστερων επιστημονικών στοιχείων προκαλώντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή ενόχληση στα ίδια τα ζώα.

Σε περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί να αναπαράγονται σημαντικοί πληθυσμοί μεσογειακής φώκιας, η MOm προωθεί την προστασία τους μέσα από τη θέσπιση και την εφαρμογή ειδικών μέτρων προστασίας. 

Παράλληλα με την επιστημονική της δράση, η MOm στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία της προστασίας της μεσογειακής φώκιας. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, καθώς και καλοκαιρινά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα κέντρα ενημέρωσης της MOm σε Αλόννησο, Σκόπελο, Σκιάθο, Κίμωλο, Μήλο, Κάρπαθο, Σύρο, Φούρνους και Κερατέα. 

Κάθε καλοκαίρι (1 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου), η MOm διοργανώνει εθελοντικό πρόγραμμα στο κέντρο ενημέρωσης της Αλοννήσου. Οι συμμετέχοντες βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία του κέντρου, ενώ τους παρέχεται διαμονή στο νησί για 2 εβδομάδες.

Όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Τσιάκαλος, υπεύθυνος επικοινωνίας της MOm, φέτος λόγω της πανδημίας πήραν την απόφαση να μην πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα εθελοντισμού. 

“Δεδομένου ότι  η Αλόννησος είναι ένα Covid free νησί, αποφασίσαμε να μην πάρουμε το ρίσκο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Θα μας βοηθήσουν φοιτητές που θα έρθουν στο νησί στο πλαίσιο της πρακτικής τους.” 

Όποιος θέλει να βοηθήσει το έργο της MOm, πέραν του εθελοντισμού, έχει τη δυνατότητα να το κάνει με άλλους τρόπους. Μέσω του προγράμματος υιοθεσίας φώκιας, μπορεί κανείς να βοηθήσει στην κάλυψη μέρους των εξόδων του Προγράμματος Περίθαλψης, δίνοντας όνομα σε μία από τις φώκιες που η MOm περιέθαλψε και στη συνέχεια απελευθέρωσε στο φυσικό της περιβάλλον. Μπορεί επίσης να γραφτεί μέλος στη MOm με ελάχιστη συνδρομή 25 ευρώ, ή να αγοράσει δώρα που κοστίζουν 5-50 ευρώ από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. 

Μαρία Δένδια

ΒΟΧΑΚΙ
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το έργο της MOm μπορείτε να βρείτε εδώ: 
https://el.mom.gr/pws-mporw-na-voithisw