4)Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος εστιάζει στη βιωσιμότητα

World Milk Day logo icon design, vector illustration

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

 

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος είναι “Βιωσιμότητα στον τομέα των γαλακτοκομικών”. Επιπλέον, επιδιώκεται η δημιουργία ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μέρας διοργανώνονται εκδηλώσεις ανά τον κόσμο κατά τις οποίες τονίζεται η φυσική προέλευση του γάλακτος, αναδεικνύεται η θρεπτική του αξία, παρουσιάζονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και υπογραμμίζεται η οικονομική σημασία του στις αγροτικές περιοχές και συνολικά στην τροφική αλυσίδα.

Το γάλα περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο, και φώσφορο. Θεωρείται απαραίτητο προϊόν για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα περιέχει περίπου 149 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια λίπους. 

Οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας ξεχωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως μία ιδιαίτερη ομάδα τροφίμων την οποία συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά σε συχνότητα 2 ή 3 μερίδων στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Περισσότεροι από ένα δις άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο της γαλακτοκομίας παγκοσμίως, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται από 6 δις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, καθώς περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ειδών διατροφής της χώρας, οι οποίες δαπανούν σημαντικά κονδύλια για νέες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων μονάδων τους.  Οι μεγάλες βιομηχανίες διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, οργανωμένο δίκτυο διανομής και προσφέρουν στην αγορά ποικιλία προϊόντων. Αντίθετα, οι μικρές παραγωγικές μονάδες εξαιτίας της έλλειψης πόρων αλλά και γενικότερων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν σε περιορισμένη κλίμακα και καλύπτουν κυρίως την γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.