H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας (World Sustainable Gastronomy).
Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων,την υγιεινή διατροφή και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η βιώσιμη γαστρονομία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, η οποία καταλήγει στην αειφόρο ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, προϋποθέσεις της βιώσιμης γαστρονομίας αποτελούν η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Συνάμα αποτελέσματα της αποτελούν η μείωση του ποσοστού της φτώχειας μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των πρώτων υλών, η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αξιών και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή η σημασία της βιώσιμης γαστρονομίας, αφού η ίδια καλύπτει τρεις άξονες: τον περιβαλλοντικό τον κοινωνικό και τον οικονομικό.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τα βασικά σημεία θετικής επιρροής αυτού του τομέα βιωσιμότητας, όπως είναι η βιολογική και τοπική παραγωγή μικρής κλίμακας και η κουζίνα από το χωράφι στο τραπέζι.
Η TÜV Austria Hellas,ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης (ποιότητάς, περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων) και προϊόντων(βιολογική γεωργία) συμβάλει προς την κατεύθυνση της βιώσιμης γαστρονομίας μέσω του ελέγχου της επιθεώρησης και της πιστοποίησης των προϊόντων και των συστημάτων διαχείρισης.
Charalampos Sgouros
Lead Auditor of GFSI schemes, Management Systems and Products
IFS & BRC Schemes’ Manager