Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.
Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.
Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.
Η ανατροφή, η προστασία και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι οι βασικές ευθύνες που αναλαμβάνουν όλοι οι γονείς. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που εισάγουν το παιδί στην κοινωνία, που βοηθούν στην κοινωνικοποίησή του και μεταδίδουν τον τρόπο της συμβίωσης με τους άλλους.
Ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς των παιδιών και των εφήβων είναι καθοριστικός.
Γονέας θεωρείται το άτομο που αποκτά, γεννάει παιδιά αλλά όποιος γίνεται νόμιμα μητέρα ή πατέρας ενός παιδιού μέσα από το θεσμό της υιοθεσίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί, εκτός από τους βιολογικούς του γονείς, έχει και τους θετούς γονείς του, αυτούς που θα το μεγαλώσουν.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έπαιξε ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών για την απόκτηση παιδιών.Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 από 28,8 το 2008), ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη.
Το 2020 συμπληρώθηκαν 10 διαδοχικά έτη με το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων να είναι αρνητικό. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά περίπου 273.000 άτομα.
Από το 2016 και μετά και πλέον οι Ελληνες αποκτούν περίπου 85.000 παιδιά τον χρόνο. Το 2020, ο καταγεγραμμένος αριθμός θανάτων ξεπέρασε τους 130.000. Φαίνεται ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα κοινωνικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν μέσα στην πανδημία.