11)Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες – Παραολυμπιακοί Αγώνες

 

Σοφία Φώτου, Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν τους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Special Olympics World Games) με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές των δύο διοργανώσεων;

To “Special Olympics”, αποτελεί μια μη κερδοσκοπική αθλητική διοργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια και περιλαμβάνει θερινούς και χειμερινούς αγώνες – αποτελούμενοι από ολυμπιακά και ειδικά αθλήματα – που διεξάγονται αποκλειστικά με τη συμμετοχή ατόμων με νοητική υστέρηση.

Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται εναλλάξ κάθε δύο χρόνια και απώτερος σκοπός της οργάνωσης είναι αφ’ ενός η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ανάπτυξη της κοινωνικότητας των ατόμων με νοητική υστέρηση και αφ’ ετέρου ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αλλά και η πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης των Special Olympics ιδρύθηκε το 1987.

Το λογότυπο των Special Olympics βασίζεται στο γλυπτό “Χαρά και Ευτυχία σε Όλα τα Παιδιά του Κόσμου” του Zurab Tsereteli και αποτελεί ένα σύμβολο ανάπτυξης, εμπιστοσύνης και ευτυχίας μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων με ειδικές ανάγκες οι οποίοι μαθαίνουν να τελειοποιούν τις δεξιότητες, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για μια πιο πλούσια και πιο παραγωγική ζωή. Η “stick figure” είναι μια αφηρημένη αλλά ανθρώπινη μορφή που σχεδιάστηκε για να δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης και δραστηριότητας.