Της Μαρίας Ακριβού
Μπορεί για κάποιους η πανδημία να αύξησε το φόρτο εργασίας, αφού η τηλεργασία κατέστησε δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – κοινώς μιας και δεν έχεις να πας πουθενά και είσαι σπίτι δεν κάνεις και αυτό; – όμως υπήρξαν κλάδοι που κατέβασαν ρολά, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν στο δρόμο, αλλά και εκείνοι που αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους.
Το πώς ο covid19 άλλαξε το τοπίο της αγοράς εργασίας θα σας σοκάρει κρίνοντας από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Alain Dehaze, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις κλειστές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Περισσότεροι από 500 ηγέτες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών βρέθηκαν στο Jobs Reset Summit 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για να καθορίσουν μια νέα ατζέντα για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, τις δεξιότητες και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας οικονομίας.
Ο απολογισμός των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης είναι τεράστιος και προβληματίζει αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στην περίπτωση που ένα νέο κύμα κάνει την εμφάνισή του και παραλύσει εκ νέου τον παγκόσμιο παραγωγικό ιστό.
Στο δια ταύτα, η κρίση Covid-19 εκτιμάται ότι κόστισε στην αγορά περίπου 255 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την επαναφορά των θέσεων εργασίας παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η βελτίωση αυτή θα έρθει στον ίδιο βαθμό και το ίδιο γρήγορα σε όλες τις αγορές.
Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως το 2022, αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά ο βαθμός ανάκαμψης θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Μια αυξημένη επένδυση στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα μπορούσε να δώσει ανάσα τουλάχιστον 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030 και μπορεί να δημιουργήσει 5,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα βοηθούσε επίσης στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς.
Επενδύστε στο αναπτυσσόμενο ανθρώπινο δυναμικό
Σύμφωνα με τον Όμιλο Adecco, οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο παρέχοντας το πλαίσιο που θα κινητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να αλλάξει στρατηγική στον τρόπο διαχείρισης των ταλέντων και να περάσει από τη λογική του αναπληρώσιμου ανθρώπινου δυναμικού σε αυτή του αναπτυσσόμενου ανθρώπινου δυναμικού, είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους ή καθιερώνοντας επιδοτήσεις εκπαίδευσης.
«Η επανάσταση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων απαιτεί δράσεις που δεν περιορίζονται στα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενίσχυσαν εταιρείες και εργαζόμενους κατά το πρώτο διάστημα της κρίσης. Απαιτεί λύσεις για την εφαρμογή των οποίων χρειάζεται η συνεργασία και συνδρομή πολλών μερών», δήλωσε ο Alain Dehaze. Όπως είπε, πρώτα οι επιχειρήσεις πρέπει να ενισχύσουν την κουλτούρα της δια βίου μάθησης στους εργαζόμενους, και στη συνέχεια να κατανοήσουν πως το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί πια να θεωρείται αναπληρώσιμο, αλλά πρέπει να είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο μέσω επανακατάρτισης και εκπαίδευσης. Όσον αφορά τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα προς αυτήν την κατεύθυνση.