10)Αρθρίτις

 

 

Κομνηνού Ελένη, Ειδική Ρευματολόγος / Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General / Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων” Metropolitan General

 

 Αρθρίτιδα: Φλεγμονή αρθρώσεων = Πόνος, πρήξιμο άρθρωσης

Ο όρος προέρχεται από: arthr- (από αρχαία ελληνικά : ἄρθρον = ανάβει «από κοινού») και -itis (από -ῖτις , -îtis ), η τελευταία κατάληξη  σχετίζεται με φλεγμονή.

Άρθρωση είναι το μέρος του σώματος, όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται.

Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι άκαμπτες, ( κρανίο ή κινητές  ( γόνατα, ισχία, ώμοι ).

Πολλές αρθρώσεις έχουν χόνδρο στα άκρα των οστών όπου ενώνονται. Ο υγιής χόνδρος μας βοηθά να κινούμαστε, επιτρέποντας στα οστά να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο.

                                            Αιτίες  Αρθρίτιδας

Σε πολλές  παθήσεις  η αρθρίτιδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Σε  άλλες  περιπτώσεις, η αρθρίτιδα θεωρείται δευτερεύουσα από την κύρια ασθένεια.

Οι δύο κύριοι τύποι παθήσεων που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα την αρθρίτιδα  – Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής  Αρθρίτιδα – βλάπτουν τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους .

Η Οστεοαρθρίτιδα προσβάλει τον  Χόνδρο, συνεπώς  αποτελεί μια ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Αποτελεί ακτινολογικό εύρημα στο 80 – 90%   του πληθυσμού , σε ηλικίες > 65 ετών.

Τα συμπτώματα όμως σπάνια εκδηλώνονται πριν τα 50 έτη.

Σε ηλικίες > 55 ετών οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άνδρες (1.7/1).

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια Αυτοάνοση  Φλεγμονώδης  Νόσος.

Δεν προσβάλλει μόνο τις αρθρώσεις αλλά  και άλλα όργανα του σώματος. Παρατηρείται σε ποσοστό 0.25-1% του πληθυσμού, είναι συχνότερη στις γυναίκες, προσβάλει και παιδιά.

Η Ουρική Νόσος  προκαλεί Αρθρίτιδα μεσω των  κρυστάλλων  ουρικού οξέος, οι οποίοι σχηματίζονται όταν υπάρχει υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα.

Άλλες αιτίες αρθρίτιδος  είναι  η ψωριασική αρθρίτις, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και άλλα Ρευματολογικά Νοσήματα .

Η αρθρίτιδα αποτελεί συνήθως  σύμπτωμα κάποιας Συστηματικής Ρευματολογικής – συνήθως νόσου – και η θεραπεία  της  εξαρτάται από τη σωστή  και έγκαιρη Διάγνωση.

Ο πόνος  αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της Αρθρίτιδας  και ποικίλει σε σοβαρότητα. Μπορεί να συνδιάζεται με πρωινή Δυσκαμψία.

Η σωστή  Διάγνωση είναι συνήθως αντικείμενο του Ρευματολόγου και  συνάρτηση  του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, της καλής  Κλινικής    Εξέτασης  και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η  θεραπεία   ποικίλλει  ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας και το  είδος της πάθησης που την προκαλεί.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας  μίας νόσου που προκαλεί Αρθρίτιδα είναι η ύφεση της κύριας νόσου η οποία θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση  των συμπτωμάτων  γενικά  ( συμπεριλαμβανομένης  της Αρθρίτιδας )  και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, λαμβάνοντας υπ’όψιν το profil  του εκάστοτε ασθενούς!

Για τη Ρευματειδή Αρθρίτιδα π.χ. , σκοπός είναι να αναχαιτιστεί έγκαιρα, η πορεία της νόσου. Αυτό επιτυγχάνεται φαρμακευτικά με κορτιζόνη, φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARDs) και βιολογικούς παράγοντες.

                                       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Δεν πρέπει ποτέ να εξετάζουμε  – Διαγνωστικά και Θεραπευτικά  –  μία φλεγμαίνουσα  άρθρωση  (Αρθρίτιδα), σαν  μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά  σαν μέρος  μιας νόσου της οποίας αποτελεί σύμπτωμα.