10)Απώλεια βάρους μετά τις διακοπές

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Ήρθε αυτή η δύσκολη ώρα να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ΟΜΩΣ κάθε μετακαλοκαιρινή περίοδο έχουμε και παρέα μαζί μας. Αυτά τα 2 ή 3 ή 5 κιλάκια που πήραμε τον προηγούμενο μήνα που κάπως ξεσαλώσαμε διατροφικά.

Πάμε να συζητήσουμε πως θα ξαναμπούμε ομαλά στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Να θυμηθούμε τις τόσο βοηθητικές καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και να απαλλαγούμε από τα κιλά που βάλαμε.

Κανόνας Νο1

Δεν κάνουμε αποτοξίνωση

Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ αποτοξίνωση. Υπάρχει το ‘τρώω λιγότερο’.

Δεν υπάρχει ‘τρώω γκρέιπφρουτ για να κάψω λίπος’. Υπάρχει το ‘τρώω γκρέιπφρουτ αντί για παγωτό και παίρνω λιγότερες θερμίδες, άρα καίω λίπος’. Άρα σίγουρα πρέπει να μειώσω τις θερμίδες που καταναλώνω για να μπω σε αρνητικό ισοζύγιο, αλλά δεν χρειάζομαι συγκεκριμένα μαγικά τρόφιμα για να το πετύχω αυτό.

Κανόνας Νο2

Θυμηθείτε τη μέθοδο του πιάτου

Ξεκινήστε να χτίζετε τα 3 βασικά σας γεύματα με βάση αυτή.  Προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, είτε ωμά, είτε ψητά, είτε στον ατμό. Πέρα από βιταμίνες και μέταλλα, θα σας τροφοδοτήσουν με νερό και ίνες συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη του κορεσμού. Στο ¼ του πιάτου σας βάλτε πρωτεΐνη, όπως αβγό, τυρί, θαλασσινά, όσπρια, ώστε να προστατέψετε τη μυϊκή σας μάζα, να χορταίνετε αλλά και να διατηρείτε υψηλή θερμογενετική δραστηριότητα. Στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου, βάλτε καλούς υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κρίθινο παξιμάδι. Θα σας δώσουν ενέργεια μέσα στη μέρα, θα δώσουν γεύση στο πιάτο σας και θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα μετά το φαγητό καθώς οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Θυμηθείτε ακόμα να μετριάσετε το ελαιόλαδο στο φαγητό σας.

 

Κανόνας Νο3

Περιορίστε να τυποποιημένα σνακ και γλυκά

Προτιμήστε ως ενδιάμεσα γεύματα φρούτα, ξηρούς καρπούς, υγιεινά κέικ, σπιτικές μπάρες δημητριακών. Μικρές μερίδες ώστε να μειώσουν το αίσθημα της πείνας.

 

Κανόνας Νο4

Μη μειώστε πάρα πολύ τις θερμίδες

Από το άγχος σας να φτάσετε τον στόχο σας, μη μειώσετε πάρα πολύ τις θερμίδες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας, καταβολής, που δεν είναι συνώνυμο της αυτοφροντίδας και θα σας προκαλέσει στέρηση με αποτέλεσμα με το πέρας της δίαιτας να πέσετε με τα μούτρα σε ό, τι σας έλειψε. Να τονίσουμε ότι οι ακραίες θερμιδικά δίαιτες προκαλούν προσαρμοστική πτώση του μεταβολισμού αλλά και μείωση του μυϊκού ιστού.

Κανόνας Νο5

Νερό

Ξεκινήστε πιο συνειδητά να πίνετε υγρά, νερό, τσάι, αφεψήματα βοτάνων. Ωστόσο αποφύγετε τους χυμούς, τόσο τους έτοιμους, όσο και τους φρέσκους, καθώς κατατάσσονται στα ελεύθερα σάκχαρα.

Κανόνας Νο6

Γυμναστική, καλός ύπνος και ηρεμία είναι τα τελευταία συστατικά της επιτυχίας.

Καλή επαναφορά στη πραγματικότητα!