10)Ταβέρνα και Δίαιτα

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Τι να παραγγείλω σε μια ταβέρνα στις διακοπές; Μια ερώτηση που δέχομαι πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα.

Ελάτε να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απολαύσουμε τη καλοκαιρινή μας έξοδο σε μια ταβέρνα χωρίς να σαμποτάρουμε την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους.

Καταρχήν να τονίσουμε ότι κανείς δεν πάχυνε με μια βραδινή έξοδο, ούτε αδυνάτισε με 1 μέρα μειωμένης πρόσληψης τροφής. Ωστόσο, πράγματι στην Ελλάδα, οι έξοδοι σε ταβέρνες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αρκετά συχνές. Οπότε χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, σίγουρα μπορεί να μας επηρεάσουν στην προσπάθειά μας.

Τι παραγγέλνουμε

  • Δεν νοείται να μην παραγγείλουμε σαλάτα. Προτιμήστε βραστά λαχανικά ή χωριάτικη σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Η σαλάτα θα σας βοηθήσει σημαντικά στον κορεσμό, καταλαμβάνοντας όγκο στο στομάχι, αφήνοντας έτσι λιγότερο χώρο για τα υπόλοιπα σίγουρα πιο παχυντικά εδέσματα. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε ξεχωριστά το ελαιόλαδο, ώστε να έχετε ακόμα καλύτερο έλεγχο των θερμίδων.
  • Δώστε έμφαση στη μέθοδο παρασκευής. Αν σας αρέσουν τα τηγανητά, αλλά είστε σε περίοδο που προσέχετε τη διατροφή σας, θα επιλέξετε 1 πιάτο συνοδευτικό π.χ κολοκυθάκια τηγανιτά ή γαύρο τηγανητό ή κολοκυθοκεφτέδες. Αποφύγετε να είναι όλα όσα θα πάρετε τηγανητά. Αυτό δεν αφορά μόνο στην εξοικονόμηση θερμίδων αλλά και για να μη βαρύνετε πάρα πολύ. Να θυμάστε ότι όταν κάνει κάποιος δίαιτα μειώνεται η ικανότητα διαχείρισης μεγάλης ποσότητας λίπους και είναι πολύ πιθανό να βιώσετε έντονη δυσφορία μετά από 1 πολύ λιπαρό γεύμα, άρα να μην απολαύσετε την έξοδό σας.
  • Για το κυρίως πιάτο, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν τις καλύτερες επιλογές λόγω του ότι συνήθως είναι πολύ πιο άπαχα ή ακόμα και οι πιο λιπαρές εκδοχές τους έχουν υψηλής διατροφικής αξίας λίπος. Μπορείτε για παράδειγμα να παραγγείλετε χταπόδι ή καλαμάρι ψητό ή ψητές σαρδέλες ή μύδια ή κάποιο ψάρι ημέρας. Μπορείτε να κινηθείτε και σε κάποιο κρέας. Ιδανικά, κάποιο άπαχο κομμάτι όπως φιλέτο κοτόπουλο ή ψαρονέφρι ή φιλέτο μοσχάρι. Αν τώρα θέλετε να επιλέξετε ζυμαρικά, υπάρχουν πολλές νόστιμες καλοκαιρινές εκδοχές με γαρίδες, μύδια, τόνο ή και με απλή σάλτσα ντομάτας που είναι πιο ελαφριές θερμιδικά σε σχέση με μια καρμπονάρα.

Extra tip: Αντί να τσιμπολογάτε συνέχεια από το κέντρο, επιλέξτε εξ αρχής τι θα βάλετε στο πιάτο σας, για να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας!

  • Σχετικά με το αλκοόλ, προτιμήστε καλύτερα κρασί αντί για μπύρα καθώς έχει λιγότερες θερμίδες ή μείνετε στο 1 ποτήρι μπύρας αν είστε fan της. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι μπορούμε πλέον να βρούμε μπύρα με λιγότερο ή και καθόλου αλκοόλ, άρα και λιγότερες θερμίδες
  • Τέλος, αν θέλετε να φάτε και κάποιο γλυκό, επιλέξτε 1 γλυκό ανά 2 άτομα ώστε και να δοκιμάσετε το γλυκό τη αρεσκείας σας αλλά και να μην φορτωθείτε με πολλές επιπλέον θερμίδες. Φυσικά στις περισσότερες ταβέρνες στην Ελλάδα φέρνουν συνήθως κάποιο φρούτο ή λίγο γιαούρτι με μέλι, που και αυτό συνήθως μας καλύπτει και σίγουρα δεν θα μας επιβαρύνει τόσο σε θερμίδες, συνιστώντας την καλύτερη επιλογή!