4) Facebook: Το σκάνδαλο πίσω από το blackout

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Facebook, το Ιnstagram, το WhatsApp και το Μessenger επέσαν για ώρες… Πρόκειται για το μεγαλύτερο blackout που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε social media και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτόχρονα και επηρέασε δισεκατομμύρια χρήστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η βλάβη, η συγγνώμη και το σκάνδαλο…

Η πρωτόγνωρη βλάβη διήρκεσε περίπου 7 ώρες, ενώ ακολούθησε η συγγνώμη του Facebook που αναρτήθηκε στο… Twitter: “Προς την τεράστια κοινότητα των ανθρώπων και των εταιριών σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τις υπηρεσίες μας και με χαρά μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι επανέρχονται αυτή τη στιγμή”. Και πάμε τώρα στο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο του Facebook, τη Frances Haugen. H πρώην product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook παραχώρησε πρόσφατα μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Μεταξύ άλλων είπε ότι το Facebook “βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια”, προκαλώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων. Ήρθε στο φως της δημοσιότητας μάλιστα ότι η ίδια είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρία παραπλανούσε τους επενδυτές. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», δήλωσε η Frances Haugen επισημαίνοντας ότι “το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα”. Η πρώην εργαζόμενη του Facebook στην αποκαλυπτική της συνέντευξη ήταν κατηγορηματική: “Δεν πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πραγματικά ό, τι πρέπει να επενδυθεί για να μην είναι επικίνδυνο το Facebook”.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Frances Haugen εδώ

 

Φυσικά, το Facebook απάντησε στις σοβαρές κατηγορίες μέσω της Director of Policy Communications, Lena Pietsch υποστηρίζοντας ότι η προστασία της κοινότητας του Facebook “είναι πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών μας”. Τόνισε επίσης ότι “το να πούμε ότι κλείνουμε το μάτι στα σχόλια αγνοεί αυτές τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 ατόμων που εργάζονται για την ασφάλεια και τη σιγουριά στο Facebook και την επένδυσή μας ύψους 13 δισ. Δολαρίων από το 2016”.

Η Frances Haugen κατέθεσε χθες ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας, οπότε… to be continued…

Tης Βένιας Αντωνίου